Saa teada, miks on kasulikum olla hommikuinimene

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Hommiku- ja õhtuinimeste vahel on haigutav lõhe, teadlased nimetavad käitumismustrit kui päevast eelistust, mis on seotud ka geenidega, vahendab Science Alert.

Uuringud on näidanud, et inimestel, kes ärkavad loomulikult hommikul varem, on ka madalam depressioonirisk ja suurem üldine heaolu. Õhtuinimesed, kes on kauem ärkvel, on oma sisemise kellaga ebakõlas, seetõttu on nende jaoks varajane ärkamine ka raskem. 

Vara ärkavad inimesed on kehaga rohkem tasakaalus «Leidsime, et inimesed, kes olid oma loomuliku kellaga valesti joondatud, teatasid tõenäolisemalt depressioonist, ärevusest ja olid madalama heaoluga,» sõnas biokeemik Jessica O'Loughlin Suurbritannia Exeteri ülikoolist. 

Uuringu aluseks võeti Ühendkuningriigi terviseandmete andmebaasidest magamise ja tööharjumuste küsimustikud, uuringus osales 85 884 inimest.

Samuti näitasid tulemused, et erinevad uneharjumused nädalavahetuse ja tööpäevade vahel tekitasid probleeme üheksast viieni töömudelisse sobitumisega. 

Selles uuringus rõhutatakse, kui oluline on oma uni joondada looduslike kehakelladega, mis tavaliselt järgivad päeva ja öö tsükleid. Öötööd tegevate inimeste jaoks võib see kujuneda keerulisemaks. 

Lisaks analüüsiti ka Covid-19 viirusest tingitud olukorda ja pandeemiast tingitud muutused näitasid, et paindlikum tööaeg aitaks leevendada mitmeid negatiivseid tervisemõjusid. «Covid-19 pandeemia on toonud kaasa paindlikkuse töömudelites,» lisas geneetik Jessica Tyrrell. 

Rohkem terviseuudiseid saab lugeda tervis.postimees.ee leheküljelt. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles