Teadlased paljastavad rasedatel kõige levinumad vähiga seotud tüsistused

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Keele ülikooli juhitud uuringu eesmärk on ennetada ja parandada rasedate naiste tervist, kellel on praeguse või varasema vähidiagnoosi tõttu suurem tüsistuste oht, kirjutab Medical Xpress

Keele ülikooli meditsiiniprofessori dr Pensee Wu juhitud uuring näitas, et rasedatel, kellel on varasemalt olnud vähk (või on raseduse hetkel), on sünnituse ajal kaks või enam samaaegset keerulist meditsiinilist seisundit. 

Uuringu eesmärk oli suurendada tervishoiutöötajate teadlikkust rasedate naiste võimalikest tüsistustest. 

Mayo Clinic Proceedings avaldatud uuringust selgus, et kolm kõige sagedamini rasedusega seotud vähidiagnoosi on vere- (hematoloogiline), kilpnäärme- ja emakakaelavähk ning kõige sagedasemad riskid olid seotud enneaegse sünnitusega.

Emakakaelavähk oli seotud ägeda neerukahjustusega, nahavähk oli seotud suurema insuldiriskiga ning hematoloogiline vähk oli mõnel juhul seotud haiglaravi vajavate komplikatsioonide ja suremuse suurema riskiga.

Uuringu käigus uuriti 43 miljoni naise andmeid, kes sünnitasid ajavahemikus 2004–2014. 

Sünnitusabi ja günekoloogia vanemõppejõud ning audokonsultant dr Wu sõnul on vähk naistel kõige levinum surma põhjus. «Naised, kellel on diagnoositud vähk kas raseduse ajal või enne lapseootuse lõpetamist, vajavad asjakohast nõustamist, et nad saaks teha teadlikke valikuid,» lisas Wu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles