Südame tervise hoidmiseks peaksid ülekaalulised vähendama täpselt nii palju kaloreid

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Ameerika südameassotsiatsiooni ajakirjas Circulation avaldatud uuring näitas, et kui ülekaalulised vanemad täiskasvanud kombineerisid aeroobse treeningu mõõduka kalorite vähendamisega, paranes nende südame-veresoonkonna tervis.

Südame tervise parandamisel on mitmeid eelised, sealhulgas infarkti ja insuldi riski vähenemine, kirjutab Healthline.

Uuringus vaadeldi aordi (inimkeha kõige suurem arter) jäikust, mis on veresoonte tervise näitaja ning peamine mõjutaja südame-veresoonkonnahaiguste tekkimisel. 

Varasemad uuringud on näidanud, et aeroobne treening kompenseeris vanusega seotud aordi jäikuse suurenemise, kuid käesolev uuring näitab, et ainult treenimisest ei piisa. 

Selles uuringus leidsid teadlased, et vähendades 200 kalorit päevas, aitas see ülekaalulistel vanematel täiskasvanutel saada suuremat kasu kui ainult treenimisest. 

«See uuring on põnev, näidates, et tagasihoidlik muutus kalorite tarbimises ja mõõdukas treening parandab veresoonte reaktsioonivõimet,» märkis Northwell Healthi kardiovaskulaarse tervise ja lipidoloogia direktor doktor Guy L. Mintz.

Kokku osales uuringus 160 istuva eluviisiga ülekaalulist vanuses 65–79 eluaastat. Osalejatele määrati 20 nädala jooksul üks kolmest sekkumisviisist. Esimene rühm pidas tavapärast dieeti ja suurendas aeroobse treeningu osakaalu, teine rühm treenis ning vähendas söömisel 200 kalorit päevas. Kolmas rühm tegi trenni ja vähendas päevas tarbitava toidu hulka 600 kalori võrra. 

Kõige paremat tulemust näitas teine rühm, kes treenisid ja vähendasid söömist 200 kalori võrra. 

«Inimesed loobuvad dieetidest ja treeningutest kiiresti seetõttu, et nad ei näe kohe tulemusi. 200 kalori vähenemist ei märgatagi, seega on seda lihtne teoks teha,» sõnas dr James Trapasso, kes uurib südame tervist, diabeeti ja kõrget vererõhku. 

Samuti soovitas Trapasso vaadata üle oma joogiharjumused, sest palju kaloreid saab magustatud karastusjookidest. «200 kalori äralõikamine suhkrute arvelt on kõige lihtsam viis,» lisas Trapasso.

Rohkem terviseuudiseid saab lugeda tervis.postimees.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles