See kõigile kättesaadav meetod muudab südame nooremaks

PM Tervis
Copy
Treenimine aitab hoida ka südant elastsena ja hoidud haigustest
Treenimine aitab hoida ka südant elastsena ja hoidud haigustest Foto: www.freepik.com

Mõõdukale treeningule pühendatud aasta aitas säilitada või suurendada südamelihase nooruslikku elastsust südamepuudulikkuse varajaste märkidega inimeste seas.

Uuring, mis avaldati Ameerika südameassotsiatsiooni ajakirjas Circulation, toetab ideed, et «liikumine on meditsiin», mis on oluline lähenemisviisi muutus, kirjutasid teadlased.

Uuring keskendus seisundile, mida nimetatakse südamepuudulikkuseks koos säilinud väljutusfraktsiooniga, mis mõjutab umbes pooli südamepuudulikkusega Ameerika Ühendriikide kuuest miljonist inimesest. Seisundit iseloomustab südamelihase jäikuse suurenemine ja kõrge rõhk südame sees treeningu ajal. Haigusseisund on pärast selle kindlakstegemist suuresti ravimatu ja põhjustab väsimust, liigset vedelikku kopsudes ja jalgades ning õhupuudust.

«Mõne arvates on see kardiovaskulaarse meditsiini üks praktiliselt ravimatuid haigusi,» ütles uuringu vanemautor dr Benjamin Levine ajakirjas Medical Xpress. «Nii et muidugi, kui ravimeetodeid pole, siis on kõige tähtsam välja mõelda, kuidas seda vältida.»

Varasemad uuringud näitavad, et pikaajaline treening võib parandada südame elastsust noorematel inimestel, kuid see ei mõjutanud 65-aastaste ja vanemate inimeste südamejäikust. Seega soovisid teadlased teada, kas pühendunud treening võib parandada südamejäikust tervetel, palju istuvatel meestel ja naistel vanuses 45–64 aastat.

Uuring hõlmas 31 inimest, kel oli tekkinud mõningane südamelihase paksenemine ja suurenenud südamepuudulikkusega seotud vere biomarkerid, kuigi neil puudusid sellised sümptomid, nagu õhupuudus.

Neist 11 määrati kontrollrühma ja neile kohaldati kolm korda nädalas jooga-, tasakaalu- ja jõutreening. Ülejäänutele määrati individuaalselt kohandatud kõndimis-, jalgrattasõidu- või ujumisharjutuste režiim, mille intensiivsus suurenes järk-järgult, kuni osalejad tegid vähemalt kaks korda nädalas 30 minutit intensiivset aeroobset intervalltreeningut, millele lisandus kaks kuni kolm mõõduka intensiivsusega treeningut ja üks kuni kaks jõutreeningut nädalas. Igaühel oli oma treeningu jälgimiseks personaaltreener või füsioterapeut.

Aasta pärast näitasid jõutreeningut tegevad inimesed südamejäikuse ja kardiorespiratoorsete näitajate olulist paranemist võrreldes kontrollrühma muutustega.

Tulemused näitavad, et hiline keskiga võib olla «magus aeg», et kasutada treeningut südamepuudulikkuse vältimiseks, enne kui süda muutub liiga jäigaks, ütles Levine. Ta võrdles südamelihast kummipaelaga. Uus venib kergesti ja läheb kiiresti vormi tagasi.

«See on nooruslik kardiovaskulaarne süsteem,» ütles ta. «Nüüd pista see sahtlisse ja tule 30 aasta pärast tagasi – see ei ole enam nii elastne. Ja see on üks asi, mis juhtub vereringega, nii südame kui ka veresoontega vanuse kasvades, eriti istuva eluviisi korral.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles