Terviselehe võimlemisnurk ⟩ Väljakutse sinu tasakaalule

Copy
Foto: Evelina Zhu, Pexels
  • Tasakaaluoskused on olulised vigastuste vältimiseks ja parandavad kehahoidu

​Kui tunned, et näiteks libe kõnnitee või kaldpind tekitab sinus meelehärmi, siis tasub mõelda oma tasakaaluoskuste arendamise peale. Need on väärtuslikud oskused, mis panevad sinu kehas tööle pikad lihasketid, muudavad kehatunnetuse mitmekülgsemaks ning parandavad kehahoidu.

Sinu tasakaalu tagamiseks rakendatakse koostööle paljud erinevad lihased. Tööd alustavad lihased, mille ülesanne on pingutada - agonistid; lihased, mis peavad järele andma – antagonistid; lihased, mis fikseerivad sinu asendi; ja lõpuks lihased, mis töötavad taustajõuna, et teha kõik, et me pikali ei kukuks - sünergistid. Nii moodustuvad lihaste koostöö tulemusena lihasketid, mis ulatuvad jalatallast peani, vääneldes ümber sinu keha telje.

Foto: Elly Fairytale, Pexels

Alusta treeningut testharjutusega, mis näitab, kumb jalg on dominantne sinu tasakaalu hoidmisel.

Seisa ühel jalal. Pane vabajalg vastu tugijalga. Tõsta käed üles ja aseta pihud kokku. Sule silmad. Püsi asendis 40 sekundit. Korda teise jalaga. Kindlasti panid tähele, et üks jalg on teisest osavam. Kui soovid oma tasakaaluoskust uuele tasemele viia, siis aita mahajäänud jalg teisele järgi.

Foto: Leah Kelley, Pexels

Seisa mittedominantsel jalal ebapüsival pinnal, näiteks voodis või tasakaalumatil. Püsi 40 sekundit. Asendis püsimise ajal pööra pead järsult, näiteks suuna pilk aknast välja, vaata lakke, vaata põrandale.

Foto: Alekke Blazin, Pexels

Seisa mittedominantsel jalal toeng-nurkseisus. Vabajalg tõsta taha. Jaota keharaskus võrdselt tugijala ja -käte vahel. Sule silmad. Hinga rahulikult. Keskendu keharaskusele tugipunktides. Püsi asendis mugavustunde kadumiseni.

Foto: Polina Tankilevitch, Pexels

Proovi külgtoenglamangut mõlemal küljel. Selgita välja enda mittedominantne pool. Võta asend sisse mittedominantsel poolel ning püsi mugavustunde kadumiseni.

Foto: Alekke Blazin, Pexels

Mine nurk(kaal)istesse. Tegemist on sümmeetrilise asendiga, kus mõlemad kehapooled peavad võrdselt panustama. Keskendu asendis püsimisel sümmeetrilisele lihastööle. Hinga rahulikult. Soovi korral võid haarata jalgadest. Sule silmad. Püsi mugavustunde kadumiseni.

Nõuanded tasakaalu arendamise kohta:

· Dünaamilist tasakaalu (näiteks kõnd purdel) on kergem treenida kui staatilist (näiteks seis ühel jalal)

· Füsioterapeudid soovitavad sul kodus susse sahistada või libedal kõnniteel liugu lasta. Libistav samm treenib põlveliigese ümber paiknevaid sidemeid. Stabiilne põlv on sinu tasakaalu alus.

· Selleks, et kontrollida kuidas töötavad sinu tasakaalukeskused, proovi kas suudad kõndida mööda joont möötsammudega silmad kinni. Mõõtsammul asetatakse kand varvaste ette nii, et see varbaid puudutab.

· Tasakaalu säilitamise võtmeks on puusade ja põlvede asetsemine ühel püstteljel. Kui puusavööde kipub püstteljelt nihkuma, siis harjuta püsimist tagatoenglamangus. Tagatoenglamang on asend sirgetel kätel ja jalgadel seljaga põranda suunas.

·Et jääda jalgadele, tasub turvalises keskkonnas imiteerida kukkumist, komistamist, kinnihaaramist või muid tasakaalu kaotamise olukordi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles