Ettevõtted kipuvad riskima oma töötajate tervisega

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööandja alahindab pahatihti terviseriske.
Tööandja alahindab pahatihti terviseriske. Foto: SCANPIX

Lõuna inspektsiooni viib 2012. aasta märtsis ja aprillis läbi sihtkontrolli teemal «Bioloogilised ohud jäätme- ja heitveekäitluses». Bioloogilisele riskile tähelepanu pööramine on oluline, sest seda alahindavad pahatihti nii töötajad kui ka tööandjad.

Tööinspektsioon viis 2008. aastal läbi üle-eestilise bioloogilise ohuteguri sihtkontrolli, mis näitas, et bioloogilisest ohutegurist tingitud riske ei hinnata sageli adekvaatselt ning ettevõtted riskivad oma töötajate tervisega. Puudulik riskihindamine oli üks esmaseid probleeme, mis 2008. aasta sihtkontrolli käigus tuvastati.

Sellest tulenevad ka kõik teised puudused: terviseriski vähendamiseks ei ole koostatud tegevuskava, töötajaid ei ole juhendatud õnnetuse korral käituma, ei tagata vaktsineerimist, puuduvad isikukaitsevahendid või neid ei kasutata jne. Tollane sihtkontroll tõi bioloogilise ohuteguri seisukohast ühe probleemseima tegevusvaldkonnana välja jäätme- ja heitveekäitluse.

Seepärast kontrollivadki tänavuse sihtkontrolli käigus seitse Lõuna inspektsiooni inspektorit 30 ettevõtet, mille tegevustes esineb kanalisatsiooni-, jäätme- ja saastekäitlus või mis teostavad maastiku hooldust ja pakuvad koristusteenust.

Bioloogilised ohutegurid on bakterid, viirused, seened, rakukultuurid ja inimese endoparasiidid ning muud bioloogiliselt aktiivsed ained, mis võivad põhjustada nakkushaigust, allergiat või mürgistust. Eestis reguleerib bioloogiliste ohutegurite temaatikat töökeskkonnas valitsuse määrus «Bioloogilistest ohuteguritest mõjutatud töökeskkonna töötervishoiu ja tööohutuse nõuded».

Tööinspektsiooni Lõuna inspektsiooni haldusalasse kuuluvad kuus maakonda: Võrumaa, Jõgevamaa, Põlvamaa, Valgamaa, Viljandimaa ja Tartumaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles