Uuringus selgus, kuidas Covid-19 mõjutab kolesteroolitaset

PM Tervis
Copy
Kõrge LDL- ehk «halb» kolesterool on üks peamine südamelihase infarkti ja insuldi riskitegur. Kolesterooli normisaamiseks on küll oluline vähendada kolesterooli menüüs, kuid teine sama oluline osa on tagada toiduga piisav hulk kiudaineid, mis aitab kolesterooli organismist väljutada.
Kõrge LDL- ehk «halb» kolesterool on üks peamine südamelihase infarkti ja insuldi riskitegur. Kolesterooli normisaamiseks on küll oluline vähendada kolesterooli menüüs, kuid teine sama oluline osa on tagada toiduga piisav hulk kiudaineid, mis aitab kolesterooli organismist väljutada. Foto: Shutterstock

Šveitsi relvajõudude töötajatega läbi viidud uuringus ilmnes, et Covidi põdemise järgselt on noortel tõenäoliselt kõrgem kolesteroolitase, kehamassiindeks ja väheneb füüsiline vastupidavus. Selle tulemusena võivad neil pikemas perspektiivis tekkida ainevahetushäired ja südame-veresoonkonna tüsistused, kirjutab Medican Xpress.

Uues uuringus, mida toetasid Šveitsi relvajõud ja mis viidi läbi Zürichi ülikooli epidemioloogia ja biostatistika instituudi (UZH) professori Patricia Schlagenhaufi juhtimisel, hinnati Covidi võimalikke pikaajalisi mõjusid noortele Šveitsi sõjaväelastele.

Ajakirjas Lancet Infectious Diseases avaldatud uuring viidi läbi 2021. aasta maist novembrini 29 naissoost ja 464 meessoost osalejaga, kelle keskmine vanus oli 21 aastat. Kui kinnitatud Covid-19 nakkusest oli möödunud vähem kui 180 päeva, loeti seda hiljutiseks nakkuseks. Mitte hiljutisteks arvati infektsioonid, millest möödunud rohkem kui 180 päeva. Koroonaviirusnakkuse läbi teinud inimeste tervist võrreldi kontrollrühma kuuluvate samaealistega, kel ei olnud Covid-19 nakkust kinnitatud. 

Uuringus hinnati südame-veresoonkonna ja kopsude tervist, psühholoogilist seisundit, samuti meeste viljakust.

Selgus, et Covid-19 rohkem kui 180 päeva tagasi põdenutel oli kõrgem kehamassiindeks ja kolesteroolitase, samuti madalam füüsiline vastupidavus võrreldes kontrollgrupiga, mis viitab juhtivteadur Patricia Schlagenhaufi sõnul suuremale ainevahetuslike häirete ja südame-veresoonkonna tüsistuste ohule.

Uuring andis ka tõendeid selle kohta, et hiljutised infektsioonid, isegi kerged, võivad põhjustada selliseid sümptomeid nagu väsimus, nõrgenenud haistmismeel ja psühholoogilised probleemid kuni 180 päeva jooksul ning avaldada lühiajalist negatiivset mõju meeste viljakusele. Mitte hiljutiste infektsioonide puhul (rohkem kui 180 päeva tagasi) ei olnud need mõjud enam olulised.

«Neil tulemustel on mõju ühiskonnale ja rahvatervisele ning neid saab kasutada strateegiate suunamiseks Covid-19 tagajärgede laiaulatuslikuks hindamiseks, juhtimiseks, ravimiseks ja noorte elanikkonna toetamiseks,» ütles Schlagenhauf. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles