Väiksem kalorisisaldus toidus toob parema mälu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Bastian

Saksa Münsteri Ülikooli teadlased leidsid hiljuti, et kalorite vähendamine toidus tavalisest kolmandikuni toob inimesele parema mälu.

60-aastaste vabatahtlike seas läbi viidud uuring näitas, et juba peale kolme kuud vähendatud kalorikogusega toitu tarbinud meeste ja naiste mälu paranes, kirjutab VG Nett.

Uuringu kohaselt on vähene kaloritarbimine kasulik ka paljude muude vanusega kaasnevate haigusnähtude vähendamiseks, lisaks võib see pikendada eluiga.

Uuringus osalenud nii normaal- kui ülekaalus eakad jagati kolme gruppi, millest esimelele koostati normaalsest 30 protsenti väiksema kalorsusega dieet, millele kindluse mõttes lisati ka vitamiine ja toidulisandeid, teise grupi menüü nägi aga ette tasakaalustatud normaalse kalorisisaldusega toitu.

Kolmandale grupile koostati sarnane, kuid pisut suurema kalas ja oliivõlis sisalduva küllastumata rasvhapetega dieet.

Peale kolmandat kuud ei leitud teise ja kolmanda grupi osalejate mälus mingit erinevust, küll aga oli oluliselt paranenud esimese grupi vabatahtlike mälu.

Teadlaste sõnul väljendub mälu paranemine ajurakkude tervislikkuses, mis tuleneb dieedi abil vähenenud insuliini tasemest ning põletikumärkide kadumisest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles