Üllatav asjaolu mõjutab oluliselt südamehaigustest tekkivat kahju

PM Tervis
Copy
Külm
Külm Foto: Shutterstock

Liiga kõrge või madal temperatuur mõjutab märkimisväärselt südame-veresoonkonnahaiguste ülemaailmset esinemist ja tekkivat kahju, ilmnes ajakirjas European Journal of Preventive Cardiology avaldatud uuringus.

Uuring on esimene omataoline, mis annab põhjaliku ülevaate temperatuuriga seotud südame-veresoonkonnahaiguste kahjude kohta.

Teadlased kasutasid globaalset haiguskoormuse metoodikat, et uurida mitteoptimaalse temperatuuri, madala ja kõrge temperatuuriga seotud südame-veresoonkonnahaigustega seotud surmajuhtumeid ning tervena elatud aastate kadu kogu maailmas.

Selgus, et 2019. aastal põhjustas ebaoptimaalne temperatuur kogu maailmas peaaegu 1,2 miljonit südame-veresoonkonna haigusjuhtu ja röövis 22 miljonit tervena elatud aastat.

Madal temperatuur põhjustas rohkem kui 1,1 miljonit südame-veresoonkonnahaiguste surmajuhtumit ja nõudis peaaegu 20 miljonit tervena elatud aastat. Kõrge temperatuur põhjustas umbes 93 000 südame-veresoonkonnahaiguste surmajuhtu ja selle tõttu kaotati globaalselt 2,09 miljonit tervena elatud aastat.

Teadlaste sõnul toovad uuringutulemused esile vajaduse võtta vastu kiireloomulisi meetmeid, et tegeleda ebaoptimaalsete temperatuuride mõjuga ülemaailmsele rahvatervisele. Eriti nende inimeste puhul, kes elavad madala sotsiaalmajandusliku tasemega piirkondades ja on haavatavamad mitteoptimaalse temperatuuri mõjudele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles