Eesti kuulub tuberkuloosi levikus Euroopa probleemsete maade hulka

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Laupäevase rahvusvahelise tuberkuloosipäeva puhul tuletab terviseamet meelde, et see epideemia teeb endiselt maailmas laastamistööd ja Eesti kuulub koos Bulgaaria, Läti, Leedu ja Rumeeniaga Euroopa regiooni 18 prioriteetse tuberkuloosimaa hulka.


Eestis nakatus 2011. aastal esmakordselt tuberkuloosi 264 inimest ehk 19,7 inimest 100 000 elaniku kohta ning korduvalt haigestus 23 inimest ravi katkestamise või mitteefektiivse ravi tõttu. Tuberkuloosi esmanakatunutest olid 37 inimest HIV-positiivsed isikud.

Euroopas on endiselt suureks probleemiks laste nakatumine tuberkuloosi – 2011. aastal haigestus sellesse ligemale 10 000 kuni 15 aasta vanust last ning kahekümnes riigis moodustasid lapsed üle 5 protsendi esmanakatunutest.

Kümnes riigis (Austrias, Belgias, Hispaanias, Kreekas, Lätis, Iisraelis, Itaalias, Prantsusmaal, Sloveenias ja Šveitsis) moodustavad alla 5 aasta vanused lapsed üle poole tuberkuloosi esmanakatunutest.

Eestis ei haigestunud 2011. aastal tuberkuloosi ükski alla 5 aasta vanune laps, kuid nakatus kaks 14-15 aastast noorukit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles