Alzheimeriga inimeste kohta tehti suur avastus

PM Tervis
Copy
Alzheimeri tõbi on levinuim dementsuse vorm.
Alzheimeri tõbi on levinuim dementsuse vorm. Foto: Steven HWG / Unsplash

Toidust saadava luteiini, zeaksantiini, lükopeeni ja E-vitamiini tase on Alzheimeri tõvega inimestel poole madalam kui tervete inimeste ajus, ilmnes ajakirjas Alzheimer's Disease avaldatud uuringus. Luteiini ja zeaksantiini kõrgemat taset toidus on eelnevalt seostatud paremate kognitiivsete funktsioonidega ja väiksema dementsuse, sealhulgas selle alaliigi Alzheimeri tõve riskiga.

«See uuring näitab esimest korda oluliste toidust saadavate antioksüdantide puudujääki Alzheimeri tõvega inimeste ajus. Need tulemused on kooskõlas suurte populatsiooniuuringutega, mis näitasid, et Alzheimeri tõve risk oli oluliselt madalam nendel, kes sõid karotenoidirikkaid toite või kellel oli kõrge luteiini ja zeaksantiini tase veres või kogunenud võrkkesta makulaarse pigmendina,» ütles Virginia Tech Carilioni meditsiinikooli põhiteaduste osakonna professor C. Kathleen Dorey ajakirjas Medical Xpress. «Leiame, et karotenoidirikka toidu söömine aitab hoida aju igas vanuses parimas seisukorras.»

Normaalne aju reaktsioon valesti volditud valkudele tekitab reaktiivseid molekule, on aju haavatav kumulatiivsete oksüdatiivsete kahjustuste suhtes, mida võivad aidata vältida tervisliku toitumisega saadavad antioksüdandid. Karotenoidid on võimsad antioksüdandid, mida leidub tavaliselt värvilistes taimedes. Luteiini on eriti palju lehtkapsas ja spinatis ning zeaksantiini on kõige rohkem maisis ja apelsinis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles