NÄDALA KOKKUVÕTE Jälle see koroona!

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Postimehe terviseportaal võtab kokku möödunud nädala kõige loetumad terviseuudised. 

1. Selgus soolevähi tekke oluline põhjus

Salki instituudi ja California ülikooli teadlased on nüüd avastanud, kuidas rasvarikkad dieedid võivad muuta soolestikubakterite kooslust ja ühes sellega seedimise käigus eritatavaid sapphappeid, mida need bakterid mõjutavad, soodustades hiirtel kolorektaalse vähi teket. Rasvarikas toitumine muudab mikrobioomi koostist, soodustades bakterite nagu I. valens ja R. gnavus kasvu. See omakorda tõstab modifitseeritud sapphapete taset. Need sapphapped loovad põletikulisema keskkonna, mis võib soolestikubakterite kooslust veelgi muuta.

2. Kui ohtlik on uus koroonatüvi Eris ja millise kaitse annab vaktsiin?

Sel suvel hoogsalt leviv uus SARS-CoV-2 alamtüvi EG.5, hüüdnimega Eris Kreeka tülijumalanna järgi, domineerib USAs alates augustist. Eris ei erine teistest hiljutistest tüvedest oluliselt. Esimest korda veebruaris tuvastatud EG.5 on omikroni järeltulija. Omikroni algversioon enam ei ringle, välja arvatud harvadel juhtudel. Samuti ei levi enam SARS-CoV-2 algne tüvi ega varajased raskemad Alpha ja Delta variandid. EG.5-l on aga üks uus mutatsioon: piikvalgus (osa, mis hõlbustab viiruse sisenemist peremeesrakku), mis võib aidata vältida omandatud immuunsust.

Sarnaselt teistele omikrontüvedele kipub EG.5 nakatama ülemisi hingamisteid, põhjustades nohu, kurguvalu ja muid külmetushaiguselaadseid sümptomeid. Kuid 65-aastastel ja vanematel või nõrga immuunsüsteemiga inimestel on suurem oht viiruse levikuks alumistesse hingamisteedesse, põhjustades rasket haigust.

3. Koroona eest aitab kaitsta levinud tegur

Rutgersi ülikooli teadlaste uuringu kohaselt võib kokkupuude tavalisi külmetushaigusi põhjustavate koroonaviirustega tugevdada immuunsust ka Covid-19 vastu. 

Ajakirjas Clinical Virology Plus avaldatud teadustöö andmed koguti pandeemia kõrgajal. Uuriti nii Nigeeria tervishoiutöötajate kui viie paikkonna elanike antikehade ja T-rakkude immuunvastuseid enne ja pärast vaktsineerimist. Ilmnes, et nende immuunsüsteemi T-rakud reageerisid SARS-CoV-2-le. See vihjab sellele, et geneetiliselt sarnaste ohutumate koroonaviirustega kokku puutunutel on immuunsus, mis võib aidata neid kaitsta SARS-CoV-2 nakkuste eest.

4. Kas vee joomine aitab kaalust alla võtta?

Kuigi täiskasvanute ja noorte seas tehtud uuringus leiti, et 500 milliliitri vee joomine suurendab lühiajaliselt puhkeolekus kulutatava energia hulka, on siiski kalorite põletamise mõju väike. Näiteks põletab iga keskmine täiskasvanu iga 500 milliliitri vee kohta ainult 20 kalorit.

Kuigi vesi ei aita otseselt kaalust alla võtta, jääb see siiski tervislike jookide valikute alla. Kõrge kalorisisaldusega jookide, nagu näiteks karastusjoogid ja alkohol, asendamine veega võib aidata vähendada igapäevast kalorite tarbimist ning seeläbi aidata kaasa kaalulangusele. Siiski on oluline mõista, et vee joomine üksi ei ole imelahendus ning kaalulanguse saavutamiseks tuleks järgida terviklikku lähenemist, mis hõlmab tasakaalustatud toitumist ja regulaarset liikumist.

TASUB TEADA

Homme avavad taas uksed vaimse tervise kohvikud

Homme avab Peaasi.ee, pärast suvepuhkust, taas vaimse tervise kohvikud Tallinnas, Tartus, Viljandis ja Pärnus. Vaimse tervise esmaabi koolituse läbinud vabatahtlikud pakuvad end toetavaks kuulajaks ja vajadusel suunavad professionaalset abi kasutama.

Vaimse tervise kohvikusse on oodatud kõik inimesed, kes soovivad jagada oma vaimse tervise raskusi või on mures oma lähedase vaimse tervise pärast ning soovivad nõu küsida.

Vaimse tervise kohvikud toimuvad laupäeval, 26. augustil Tallinnas Rävala pst Reval Cafes, Tartus Riia mnt Reval Cafes, Viljandis Tegelaste toas ja Pärnu kohvikus Cafe XS.

Tartu Ülikooli Kliinikumi pälvis Euroopa kõrgeima tunnustuse

Tartu Ülikooli Kliinikumi närvikliinik pälvis 14. augustil 2023 ESO sertifikaadi, mis on Euroopa Insuldiorganisatsiooni kõrgeim tunnustus insuldiravile. Sertifikaat kinnitab, et insuldipatsiendid saavad Kliinikumis parimat Euroopa standarditele vastavat ravi. Tartu Ülikooli Kliinikumi insuldikeskus loodi 2019. aasta sügisel ning sinna suunatakse kõik Tartu ja Lõuna-Eesti insuldipatsiendid ning Ida-Virumaa trombektoomia näidustusega patsiendid, samuti komplitseeritumad vaskulaarsed patsiendid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles