Teadlased meisterdasid mobiiltelefoni osast vähitekitaja – miks on seda vaja?

PM Tervis
Copy
Vähirakk inimkehas.
Vähirakk inimkehas. Foto: Andreas Fülscher / PantherMedia / Andreas Fülscher

Vähiuuringutes on oluline kasvatada laboris väikseid kasvajaid, et testida nendel vähivastaseid ravimeid ja meetodeid. Nupukas odav lahendus muudab selle lihtsamaks, vahendab New Atlas.

Laboris kasvatatud kasvaja jäljendab seda, mis toimub vähi levimisel kehas, ja annab võimaluse keemiaravi ja muude ravimeetodite täpseks testimiseks. Näiteks saavad kasvajate keskosas olevad rakud tavaliselt vähem hapnikku kui ümbritsevad rakud, mistõttu nad suudavad paremini vastu seista nende hävitamiseks mõeldud ravimitele. Kasvaja sfäärikujulised kultuurid aitavad olukorda jäljendada ja varustada teadlasi paremate teadmiste ja vahenditega kui ühetasapinnalised laborikultuurid.

Praegused meetodid on kallid ja aeganõudvad, kuid Bostoni Brigham'i ja naistehaigla teadlased on välja töötanud odava, umbes kuus eurot maksva seadme, mis suudab kiiresti toota suure hulga kasvajate sfäärikujulisi näidiseid. Seade pihustab välja vetikalahuses olevaid vähirakke. Pihustatav segu läbib vibratsioonivälja, mis luuakse lihtsa telefonides kasutatava vibratsioonimootori poolt, mis aitab vältida pihustatud osakeste üksteise külge kleepumist ja tagab vähirakkude ühtlase jaotuse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles