Uuring: kohvijoojaid tabab harvem dementsus

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohvitass
Kohvitass Foto: Helin Loik / Naisteleht
Rootsi ja Taani teadlased avastasid, et keskeas rohkelt kohvi joonud inimesi tabab eakana harvem dementsus.

Uuringus osales 1049 inimest, keda jälgiti keskmiselt 21 aasta jooksul, vahendab Healthnews.

61 uuringus osalenul arenes selle aja jooksul välja dementsus ning 48 Alzheimeri tõbi. Tulemusi analüüsides selgus, et neil, kes jõid keskeas iga päev 3-5 tassi kohvi, oli kaks või vähem tassi kohvi joonutest 65 protsenti väiksem risk dementseks jääda.

Uuringut juhtinud doktor Miia Kivipelto Stockholmis asuvast Karolinska Instituudist rõhutas siiski, et tulemusi ei saa tõlgendada kui soovitust oma tervise huvides kohvi jooma hakata.

«See oli vaatlev uuring,» sõnas Kivipelto. «Meil pole mingeid tõendeid selle kohta, et kohvijoomisega alustamine kaitsvat toimet avaldaks.»

Kohvi toime põhjuseid analüüsides viitasid autorid varasematele uuringutele, mis on näidanud, et kohvijoomine vähendab teise tüübi diabeedi tekke riski, diabeeti aga peetakse omakorda dementsuse teket soodustavaks teguriks.

Loomadega tehtud uuringutest on teada, et kofeiin takistab ajus amüloidsete valguladestuste teket, mida seostatakse Alzheimeri tõbega. Lisaks arvatakse kohvil olevat ka antioksüdantne toime, mis aitab veresooni tugevdades dementsust ära hoida.

Viimase kümne aasta jooksul on kohvi mõju kohta tehtud arvukaid uuringuid, millest enamikes järeldati, et selle joomine toob tervisele rohkem kasu kui kahju – näiteks on leitud, et kohvijoomine kaitseb naisi südameprobleemide eest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles