Vesi - kraanist või pudelist?

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Eestimaalasi on vallanud veehullus: veepudel on treeningsaalis lausa kohustuslik, ka soovitatakse dieedipidajatel juua liitrite kaupa vett.



Perearst Sven Lindström rääkis

Maalehele

, et meie kraanivee kohta polegi teada, kas see on tervisele kasulik või mitte - tal on väike kahtlus, et veetootjaid see eriti ei huvita ning dioksiinide, fenoolide või kaltsiumi ja magneesiumi sisalduse kontrollimine joogivees on kahtlemata täiendav kulutus.

Vee keetmise vajalikkusest rääkides ütles Lindström, et keetmise eesmärk on põhiliselt hävitada patoloogilisi mikroobe, mida aga ei tohikski kraanivees olla; joogivee pakkuja peaks aga tema sõnul informeerima meid vee omadustest, et vajadusel teaks näiteks kasutada konkreetseid aineid, näiteks liigset rauda eemaldavaid filtreid. 

Tavalisel pudeliveel ei ole Lindströmi sõnul tervislikkuse seisukohalt eeliseid korraliku kraanivee ees, magustatud pudeliveed on aga pigem tervisele kahjulikud.

Mineraalaineterikkad veed võivad olla tervisele kasulikud, kuid alati peaks arvestama konkreetset olukorda - raske südamepuudulikkusega inimesel pole soovitatav juua rohkelt naatriumi ja kloriide sisaldavat või neerupuudulikkusega haigel kaaliumirikast vett.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles