Ravimiamet hoiatab toidulisandi Fortodol eest

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidulisand Fortodol sisaldab maksa kahjustavat ravimit ja seetõttu soovitab ravimiamet kõigil tarvitajatel Fortodoli kasutamine lõpetada.
Toidulisand Fortodol sisaldab maksa kahjustavat ravimit ja seetõttu soovitab ravimiamet kõigil tarvitajatel Fortodoli kasutamine lõpetada. Foto: Corbis / Scanpix
Ravimiameti veebilehel avaldatud teate järgi sisaldab liiges- ja lihasvaevuste leevendamiseks kasutatav toidulisand Fortodol maksatoksilist ravimit ja seetõttu tuleks toidulisandi tarvitamine kohe lõpetada.

Rootsis ja Norras on alates eelmisest aastast teatatud  üheksast maksakahjustuse juhust Fortodoli kasutamise tõttu. Kahel juhul tekkis patsiendil maksapuudulikkus, mis lõppes surmaga.

Rootsi ravimiamet analüüsis Fortodoli erinevaid partiisid ning selgus, et tootja on Fortodolile ebaseaduslikult lisanud toime tugevdamiseks ravimit - kaks partiid üheksast sisaldasid nimesuliidi. Nimesuliid on mittesteroidne põletikuvastane ravim, mida kasutatakse ägeda valu ja osteoartroosi raviks.

Eestis Fortodoli ei müüda, kuid seda on võimalik soetada interneti teel.

Kui kasutate Fortodoli

  • lõpetage kohe toote kasutamine ning viige järelejäänud pakend ravimiametisse analüüsiks.
  • võtke ühendust arstiga, kui teil tekivad maksakahjustusele viitavad nähud (isutus, iiveldus, oksendamine, kõhuvalu, väsimus, tume uriin ja nahakollasus).

Allikas:

Ravimiamet

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles