Täna tähistatakse maailma tuberkuloosipäeva

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kopsupildi tegemine.
Kopsupildi tegemine. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees
Täna, 24. märtsil tähistatakse maailma tuberkuloosipäeva, sest samal päeval aastal 1882 avastas doktor Robert Koch tuberkuloosi põhjustava bakteri.

Maailmas haigestub tuberkuloosi igal aastal miljoneid inimesi, Eestis diagnoositi tuberkuloosi mullu 413 inimesel.

Tuberkuloosi haigestumine on Eestis langema hakanud pärast 1998. aastat, mil käivitus esimene riiklik tuberkuloositõrje programm. Kui aastal 1998 oli 47,5 uut haigusjuhtu 100 000 elaniku kohta, siis 2008. aastaks oli see vähenenud 26,2 uue haigusjuhuni.

Kuigi haigestumine kahaneb, on Eestis ka tuberkuloosi levikuga seotud muresid – viimasel kümnel aastal on haigestumist oluliselt mõjutanud HIV levik. HIVsse nakatunutel on 30 korda suurem oht tuberkuloosi haigestuda kui teistel ja möödunud aastal olid kõigist Eestis diagnoositud tuberkuloosihaigetest 9,4 protsenti HIV nakatunud.

Teine probleem on ravile raskesti alluvate ehk ravimresistentsete tuberkuloosihaigete osakaal – mullu diagnoositud esmastest tuberkuloosihaigetest oli ravimresistentseid 12 protsenti, mis on üks kõrgemaid näitajaid Euroopas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles