Südamehaigustega võitlev polütablett võib saada reaalsuseks

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Soodne viie erineva ravimi toimeainet sisaldav tablett võib kaitsta südame- ja ajurabanduse eest, näitas uuring.


Mitmefunktsionaalse, kõikidele üle 55-aastastele mõeldud kuni 80 protsenti südamehaigusi vähendava ravimi idee käidi välja juba enam kui viis aastat tagasi, kuid sellest ajast peale pole kuigi palju edasi mindud, kirjutab

BBC

.


Indias läbi viidud katsed näitasid aga, et kõnealune ravim annab soovitud toime ning on seejuures ohutu ja hästi talutav. Siiski seavad eksperdid küsimuse alla sellise ravimi eetilisuse.

Nimelt ütlevad kriitikud, et kõrge vererõhu ja kolesterooliga tuleks võidelda dieedi ja liikumise, mitte pelgalt ühe ravimiga.

Viimases uuringus kasutatud polütablett on viie laialdaselt kasutatava toimeaine kombinatsioon: aspiriin, kolesterooli alandav statiin ning kolm vererõhku alandavat ravimit (ACE-inhibiitor, diureetik, beetablokaator), samuti foolhape, mis alandab homotsüsteiini taset veres.

Katsed 2053 terve, kuid kõrge vererõhu või pikaaegse suitsetamiskogemusega inimesega näitasid, et ravimite kombineerimine üheks tabletiks annab kõikide koostisainete eraldi võtmisega sarnase tulemuse. Uuringu viisid läbi Kanada Ontario McMaster ülikooli teadlased dr. Salim Yusufi juhtimisel.

Katsealustel märgati nii vererõhu kui kolesterooli alanemist ilma suuremate kõrvaltoimeteta. Teadlased usuvad, et uus ravim võib vähendada südame- ja ajurabanduste arvu keskmiste keskealiste inimeste puhul tervelt poole võrra. Teoreetiliselt päästaks see kümneid miljoneid elusid üle maailma.

Professor Simon Thomi juhitud Londoni Imperial College'i uurimisrühm kavatseb nüüd edasi uurida, kas ravim tõesti vähendab suremust. Nemad on testinud «neli ühes» ravimit nimega Red Heart Pill - see ravim võib hakata maksma vaid 15 eurot (235 krooni) inimese kohta aastas.

Professor Thomi sõnul võtab see vähemalt viis aastat aega, enne kui koguneb piisavalt palju tõendusmaterjali, mis võimaldaks saada ravimile heakskiitu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles