Soome toiduamet: enamik D-vitamiine vastas nõuetele

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Soome toiduamet kontrollis üle toimeaine sisalduse D-vitamiinides ning tulemus peaks rahustama tootjaid - vaid üks kontrollitud toidulisand sisaldas lubatust vähem D-vitamiini.

Evira leidis, et vitamiinitootjatel on üldjuhul korralik järelevalve oma tootmise üle, kirjutab Yle. Ida-Soome Ülikooli poolt testitud D-vitamiine üle kontrollides selgus, et vaid üks neist ei vasta nõuetele. See toode sisaldas lubatust 31 protsenti vähem D-vitamiini.

Vitamiini tootjad vastutavad, et  nende tooted sisaldaksid lubatud koguses toimeaineid. Tootjad ei pea enne vitamiinide müüki paiskamist oma tooteid esitama testimiseks.

D-vitamiini tekib looduslikult tänu päikesekiirgusele, kui kuna Soome talvel on paistab päikest vähem, kui vitamiini tekkimiseks vähem. Seetõttu võtavad paljud soomlased D-vitamiini lisaks ja meedikud soovitavad vitamiini anda ka lastele. Samuti soovitatakse, et tõmmu nahaga inimesed peaksid pimedatel talvekuudel võtma suuremaid koguseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles