Osa lapsi peab koolilõunat sööma hommikul

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolisöökla.
Koolisöökla. Foto: Tarbija24

Tervise Arengu Instituut muretseb, et esimese klassi lapsed lähevad sageli tund aega hiljem kooli, aga lõunat pakutakse juba 9.45.

«Paljudes suurtes koolides on nii, et väiksed lapsed tulevad kooli kell 9 ja 9.45 on neil juba lõuna. Kuidas sa kodus lapsele seletad, et hommikul tuleb putru süüa, kui 9.45 juba hernesuppi antakse,» ütles Tervise Arengu Instituudi (TAI) toitumisekspert Tagli Pitsi.

Tema sõnul tuleb siis ette, et õpetajad räägivad lastele, et nad kodus hommikust ei sööks, kuna muidu jäetakse koolilõuna söömata. «See räägib risti vastupidi sellele, et tegelikult inimene peab sööma hommikusööki. Selline harjumus peab sisse kujunema,» lisas Pitsi.

TAI kaardistas 219 kooli sööklate tegevust ja selgus, et 37 koolis saavad lapsed enne kümmet süüa.

«Määrus ütleb, et söögivahetund ei tohi toimuda enne teise koolitunni lõppu, aga see ei ütle, et õpilane peab olema kaks tundi koolis, et süüa saada. Nii tulebki osa õpilasi kella üheksaks kooli ja saab lõunat juba pärast esimest tundi,» ütles Pitsi.

Kui algklasside laste puhul on probleemiks see, et söögivahetunnid toimuvad liiga vara, siis vanemad saavad paljudes koolides liiga hilja süüa – kell 14 või hiljemgi.

Söögivahetund lühike

«Kui laps on hommikusöögi kell 7.30 söönud, siis tal on enne seda juba kõht tühi. Tihti laps läheb siis puhvetisse ja näksib midagi, võib-olla ta pärast seda koolilõunat kuigi palju ei tahagi,» lisas Pitsi.

Samuti  on TAI arvates söögivahetund liiga lühike, enamjaolt 15 kuni 20 minutit.

«Väga paljudes koolides on söögivahetund 15 minutit. Kui teil on kehalise kasvatuse tund olnud, peate kiiresti end riidesse panema, jooksma alla sööklasse, käed ära pesema, võtma söögi ja jõudma veel neljandale korrusele, siis see on paras akrobaatika, mida peab 15 minuti jooksul tegema,» tunnistab Pitsi. TAI leiab, et laps peab söögivahetunni ajal saama teistega suhelda ja ka natukene puhata. «Osas välisriikides lastakse lapsed pooleks tunniks õue möllama, siis tullakse sööma,» ütles Pitsi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles