Leiti viis rinnavähi taastekke riski vähendamiseks

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tamoksifeen vähendab rinnakoe tihedust.
Tamoksifeen vähendab rinnakoe tihedust. Foto: Panther Media / Scanpix

Rootsi teadlased võivad olla avastanud viisi, kuidas vähendada rinnavähi läbipõdenud naise riski, et kasvaja tekib uuesti.

«Meil ei olnud varem meetodit, millega määrata, millised naised ravile suurema tõenäosusega reageerivad. Nüüd on meil selleks võimalik test välja töötatud,» kommenteeris Karolinska instituudi professor Per Hall väljaandele The Local.

Test kontrollib antihormooni tamoksifeeni mõju, mida arstid määravad patsiendile tavaliselt pärast seda, kui kasvaja on juba kirurgiliselt eemaldatud ja muu ravi lõpetatud.

Karolinska instituudis jälgiti tamoksifeeni mõju rinnakoe tihedusele 15 aasta jooksul 1000 naise peal. Teadlased teadsid, et mida suurem on valgete vereliblede tihedus rinnakoes, seda suurem on ka vähitekke risk. Ravim töötab rinnakoe tiheduse vähendajana.

Uuringu tulemused näitavad, et kui esimese ravitud aasta jooksul tihedus rinnakoes vähenes 20 protsenti, oli naistel poole väiksem risk vähki suremiseks kui nendel naistel, kes ei reageerinud tamoksifeenile.

«Meil on vaja teha veel uuringuid, kuid see on hea moodus, kuidas ravi tõhusust hinnata,» lausus Hall ja lisas, et väga oluline on rinnakoe tihedust täpselt mõõta ka mammograafilises uuringus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles