Hepatiidist on teadlikumad kõrgharidusega naised

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üledoosi saanud narkomaanide arv Eestis on kasvanud.
Üledoosi saanud narkomaanide arv Eestis on kasvanud. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Uuringufirma Saar Poll Eesti suuremates linnades elavate naiste seas läbi viidud küsitlus näitas, et hepatiidi ennetamisvõimalustest on kõige teadlikumad kõrgharidusega naised, kes pidasid oluliseks hügieeni ning vaktsineerimist.


Saar Poll OÜ uuringute juhi Liisa Talvingu sõnul on hügieen ja kätepesu vastajate meelest selgelt olulisemad hepatiidi ennetamise viisid, mida nimetas pea iga teine küsitletu. Umbes iga kolmas pidas oluliseks vaktsineerimist.

Samas selgus, et hepatiidi vastu on vaktsineeritud vaid 12 protsenti vastanutest ning enamik ei ole kunagi enda vaktsineerimist kaalunudki. Umbes iga teine naine kaaluks enda hepatiidi vastu vaktsineerimist eelkõige olukorras, kus nakatumisoht on kõrge - näiteks välisreisil.

Enamiku vastanute jaoks seostus hepatiit maksapõletiku või maksahaigusega, järgmisena mainiti kollatõbe. Kui kõrgharidusega naistest nimetas viimast 22 protsenti, siis keskharidusega naistest oli teadlikke 15 protsenti.

Talvingu teatel teadsid hepatiidi kohta kõige vähem 25-29-aastased naised, kellest 34 protsenti pidasid seda üldiselt haiguseks.

Tänavu mais läbi viidud küsitlusele vastasid juhuslikult valitud Tallinna, Tartu, Pärnu ja Narva naised vanuses 25-45. Kokku osales küsitluses 308 naist.

***

Kui A-hepatiit on nn. mustade käte haigus ja levib peamiselt turismipiirkondades, siis B- ja C-hepatiidi viirusesse on Eestis nakatunud ligi 30 000 inimest. Probleemiks on just krooniline C-hepatiit, kroonilist B-hepatiiti on Eestis tunduvalt vähem diagnoositud. Kroonilisest B- ja C-hepatiidist võib osal patsientidest aastatega areneda maksatsirroos ja maksavähk.

A-hepatiiti on võimalik vältida hügieeninõudeist kinni pidades. B-hepatiidi vastu on võimalik end vaktsineerida. C-hepatiidi suurimad riskifaktorid on nakatumine vere kaudu, tätoveeringud ja augustamine. Samuti on võimalik nakatuda seksuaalse kontakti kaudu. Nimetatud nakatumisriskid kehtivad ka B-hepatiidi viiruse puhul. 

Allikas: hepatiit.net

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles