Tippsportlased muutuvad üha pikemaks ja kogukamaks

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
200 meetri jooks.
200 meetri jooks. Foto: AFP / Scanpix
Teadlased leidsid praegusi ja saja aasta eest tegutsenud edukaid sportlasi võrreldes, et kaasaegsed atleedid on toonastest tunduvalt pikemad ja raskemad.

USA uurijad märkisid ka, et sportlaste keskmine pikkus on sajandi jooksul suurenenud kiiremas tempos kui tavakodanike keskmine kasv, kirjutab Healthday.

Duke’i ülikooli teadlased võrdlesid 1900. aastal maailmarekordeid püstitanud jooksjate ja ujujate pikkust ja kaalu praeguste sportlaste kaalu ja kasvuga ning seostasid need näitajad ujumise või jooksmise kiirusega.

Selgus, et kui tavainimeste keskmine kasv on 1900. aastast alates suurenenud 4,8 sentimeetri võrra, siis sportlased on tunduvalt kiiremas tempos pikemaks sirgunud.

Kaasajal maailmarekordeid püstitanud ujujate kasv on 1900. aastaga võrreldes 11,4 sentimeetri võrra suurem, tippjooksjate keskmine pikkus on kasvanud aga tervelt 16,3 sentimeetrit.

«Meie analüüsi kaudu ilmnenud trendid näitavad, et kiirusrekordeid püstitavad jätkuvalt raskemad ja pikemad sportlased,» sõnas uuringu läbiviimises osalenud üliõpilane Jordan Charles.

Uuring ilmus ajakirjas Journal of Experimental Biology.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles