D-vitamiini puudus tõstab naiste vererõhku

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees
Värskest uuringust selgub, et nooruses D-vitamiini puuduse käes kannatanud naistel on suurem tõenäosus hilisemas elus liiga kõrge vererõhuga hädas olla.

Michigani ülikooli teadlased leidsid, et naistel, kelle organismis esines enne 45. eluaastat D-vitamiini puudust, oli viieteist aasta pärast kolm korda tõenäolisemalt kõrge vererõhk, kirjutab CBC.

559 naisega tehtud uuringu algul oli neist kahel protsendil diagnoositud hüpertoonia ning neli protsenti olid küll sellesse haigestunud, aga polnud veel diagnoosi saanud. 15 aasta pärast oli diagnoositud hüpertooniahaigete hulk kasvanud 19 protsendini ning kuus protsenti naistest olid küll haigestunud, aga polnud sellest teadlikud.

Kõrget vererõhku esines seejuures kolm korda sagedamini neil naistel, kel uuringu algul D-vitamiini vaegust täheldatud oli. Uurijad lugesid vitamiin D vaeguseks olukorda, kus selle sisaldus ühes liitris veres jäi alla 80 nanomooli.

D-vitamiini põhiallikaks on päikesevalgus, aga organism omistab seda ka rasvasest kalast. Pikka aega on seda vitamiini peetud tähtsaks eelkõige luude ja hammaste tervise seisukohalt, uuemad uuringud on aga näidanud, et D-vitamiini puudus võib suurendada vähi, skleroosi ja artriidi tekkeriski.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles