Koolilapsed hakkavad taas võidu suitsetamisest loobuma

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sigaretid
Sigaretid Foto: Caro / Scanpix

Tänasest algab juba kaheksas suitsuprii klassi võistlus, millele oodatakse osalema üle Eesti kõiki tervisest lugu pidavaid 4.-12. klasside õpilasi.

Suitsuprii klassi võistlus on Tervise Arengu Instituudi (TAI) poolt läbiviidav suitsetamisvastane ennetusprogramm, mille peamisteks eesmärkideks on ennetada või edasi lükata suitsetamise ja suitsuvabade tubakatoodete tarbimise alustamist laste ja noorte seas, motiveerida tubakat tarbivaid õpilasi sellest loobuma ning toetada tubakavabadust kui eluviisi.

Võistlusel osalevad klassid koos klassijuhatajaga otsustavad olla tubakavabad vähemalt kuus kuud. Lisaks suitsetamisele ei tohi tarbida ka muid suitsuvabasid tubakatooteid ega teha vesipiipu. Klass kinnitab soovi olla suitsuprii lepinguga, mis ühiselt allkirjastatakse. Lepingu täitmist kontrollivad õpilased ja õpetaja ise.

Konkurss kestab järgmise aasta 12. aprillini. Kõikide edukalt lõpetanud klasside vahel loosib TAI välja viisteist 5000 kroonist auhinda.

Suitsuprii klassi võistlusega on tänaseks seotud 18 Euroopa riiki. Võistlus sai alguse 1989. aastal Soomes. Eestis alustati konkursi läbiviimist 2001. aastal. Kuna suitsetama hakatakse üha nooremas eas, osalevad alates 2007. aastast võistlusel ka 4. klassid.  

Paar aastat tagasi Eesti koolide 7.-9. klasside õpilaste seas läbiviidud uuring näitab, et kolmandik õpilastest kasutab tubakatooteid. Varasematest uuringutest on selgunud, et sama suur hulk noori proovib suitsetamist juba enne 10. eluaastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles