Toidulisanditest puuduvad mitmed vajalikud ained

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mida sisaldab meie toit?
Mida sisaldab meie toit? Foto: Caro / Scanpix

Joogid ja söögid, mis sisaldavad kofeiini võivad takistada vitamiinide ja mineraalide imendumist ning soodustada nende väljumist organismist, ent kõige paremini saab inimene vajalikud ained kätte just naturaalsest toidust.


Liigne vitamiinide ja mineraalide manustamine võib põhjustada probleeme arstlikus kontrollis või mõjutada mõnede ravimite toimet, kirjutab

Livescience

.



Vitamiinid on mikroelemendid, mida inimese keha vajab küll väga väikestes kogustes, ent regulaarselt. Inimorganism ei suuda enamikke neist ise toota, seega tuleb vitamiinid mujalt hankida.

Vitamiinid on looduslikud ained, mida leidub nii taimedes kui loomades. On olemas kahte tüüpi vitamiine - rasvlahustuvad ning vees lahustuvad.

Veeslahustuvad vitamiinid imenduvad organismis kiiresti ning erinevalt rasvlahustuvatest, ei ole nende imendumiseks vaja sapphappeid (vedelikku, mis aitab rasva seedida). Organism ei talleta väga palju veeslahustuvaid vitamiine ning ülejääk tuleb uriiniga välja.

Rasvlahustuvate vitamiinide imendumiseks on aga sapphapet vaja ning kui vitamiinid on juba imendunud, talletab organism need keharasva, kust neid vajadusel kasutada saab.

Vees lahustuvad vitamiinind on näiteks C-vitamiin ja seitse B-vitamiini, rasvlahustuvad on A, D, E või K.

Mineraalid tulevad kas maast või veest. Olulisemad neist on kaltsium, fosfor, magneesium, naatrium, kaalium, väävel ja kloriid. Neid peetakse kõige olulisemateks, kuna täiskasvanud inimesed vajavad neid suurtes kogustes.

Lihtsalt toitu süües on vitamiine ja mineraale praktiliselt võimatu tarbida liiga palju, küll aga võib tekkida probleem toidulisandeid manustades.

Parimaks vitamiinide ja mineraalide allikaks on naturaalne toit, millel on toidulisanditega võrreldes kolm eelist.

Esiteks sisaldab toit erinevaid mikroelemente, mida organism vajab. Näiteks apelsinist sisaldab nii C-vitamiini kui ka beetakaroteeni, kaltsiumit ja muid toitaineid. C-vitamiini toidulisandist aga puuduvad sellised mikrotoitained.

Teiseks sisaldab toit kiudaineid, mis on olulised seedimisel ning need aitavad ära hoida mõnesid haigusi nagu vähk, diabeet ja südamehaigused. Piisav kiudainete söömine aitab ennetada ka kõhukinnisust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles