Päevakübar ei sobi kokku paljude ravimitega

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päevakübarat sisaldavad preparaadid, mis aitavad väsimuse ja viiruste vastu.
Päevakübarat sisaldavad preparaadid, mis aitavad väsimuse ja viiruste vastu. Foto: Margus Ansu

Sügisel on apteegiriiulitel laias valikus toidulisandeid, mis lubavad talve eel organismi turgutada. Südameapteegi proviisor-juhataja Tiina Kompus soovitab, millise abimehega tasub kargele talvele vastu minna.

«Apteekides selliseid asju polegi, mis üldse ei aitaks,» naeris Kompus. «Minu esimene soovitus on aga punane päevakübar, seda tuntakse aastasadu taimena, mis suudab hästi vastu seista haigustekitajatele,» märkis Kompus. «Päevakübar suurendab valgete vereliblede arvu, mis tõkestavad põletike teket. Taime toimeained takistavad ka viiruste levimist,» lisas Kompus. Apteekides on punane päevakübar saadaval tablettidena, tilkadena ja siirupina.

Ta toonitas, et päevakübarat ei tohi kasutada koos teiste ravimitega, mis maksa kahjustavad, näiteks nagu anaboolsed steroidid, amiodaroon (Cordarone), metotreksaat (Trexan) ja ketokonasool (Nizoral). Samuti ei tohiks neid tarvitada immuundefitsiitsusest põhjustatud haiguste nagu näiteks HI-viiruse puhul. Uuringute järgi pole see soovitatav inimestele, kellel on tuberkuloos, leukoos, kollagenoos ja sclerosis multi­plex. Mõnel üksikul tootel on hoiatus, et see ei sobi rasedatele ja rinnaga toitvatele emadele.

Enne päevakübarat sisaldavate toodete ostmist tasub kindlaks teha, et poleks päevalilleseemnete või härjasilma perekonda kuuluvate taimede suhtes allergiat, vastasel juhul võib tekkida allergiline reaktsioon.

Kompuse sõnul on teine oluline toidulisand küüslauk, mida müüakse apteekides tablettide kujul – need sobivad naturaalse küüslaugu asendajaks neile, kes pelgavad vänget lõhna. Antioksüdandi omadustega küüslauk aitab säilitada tugevat immuunsüsteemi. «Küüslaugu toime aktiveerib organismis selliseid immuunsüsteemi rakke nagu T-lümfotsüüdid ja makrofaagid, mis aitavad tugevdada organismi kaitsevõimet,» sõnas Kompus.

Küüslaugu peamised koostisosad haiguse vastu võitlemiseks on väävli ja flavonoidide kombinatsioon. Ent küüslaugus on veel ka B1-, B6- ja C-vitamiini ning olulisi toitaineid, nagu kaltsium, mangaan, fosfor, trüptofaan ja vask.

Viirusinfektsioonide ärahoidmiseks on väga kasulik C-vitamiin. Kompuse sõnul aitab see vitamiin kaasa immuunsüsteemi ja närvisüsteemi normaalsele talitlusele ning aitab vähendada väsimust ja kurnatust. Seega sobib C-vitamiin eriti hästi ka just neile, kes võitlevad sügismasendusega. Apteegis on C-vitamiin närimistablettidena, lahustuvate tablettidena ja dražeedena.

Kompuse sõnul on külmal ajal laialdaselt kasutama hakatud greibiseemne ekstrakti, mis on antioksüdant, antimikroobsete omadustega ning rikas C- ja E-vitamiini poolest, mis aitavad tugevdada immuunsüsteemi ning võidelda viirustega.

Peab teadma, et haigestumise korral tuleb võtta suuremaid annuseid, immuunsüsteemi tugevdamiseks aga väiksemaid. Külmetuse korral kasutatav levinud looduslik aine on ka taruvaik, populaarne mesindussaadus, mida tuntakse kui looduslikku antibiootikumi.

«Taruvaigul on viiruse- ja bakterivastane toime, see aitab vältida haiguseid ja ennetab ainevahetushäireid. Taruvaigu ravijõud tuleneb selle bioloogilisest aktiivsusest – see suurendab organismi kaitsevõimet, teeb kahjutuks mürke, vaigistab valu ja põletikku,» seletas asjatundja, kes soovitab aga enne toidulisandite ostmist kindlasti konsulteerida apteekriga.

Hinnad eurodes

•    punane päevakübar tbl 500mg N90    8.50

•    banaanimaitseline C vitamiin 100mg tbl N100    3.90

•    apelsinimaitseline C vitamiin 500mg tbl N100    5.90

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles