Puuviljade söömine vähki tõrjuda ei aita

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Rohkem kui 400 000 inimest hõlmanud analüüs kummutas uskumuse, et puu- ja juurviljade söömine aitab vähki haigestumise riski vähendada.


Puu- ja juurvilju on reklaamitud aastaid kui vähi tekkeriski alandavaid toiduaineid. 1990. aastal soovitas Maailma terviseorganisatsioon süüa iga päev viis puu- ja juurvilja, et vähendada vähki ja teistesse tervisehädadesse haigestumise riski, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal 

Novaator

.

Sellest ajast on seda väidet meedias lugematu arv kordi inimestele meelde tuletatud. Ajakirjas Journal of the National Cancer Institute avaldatud uurimuses leiti aga, et kasu puu- ja juurviljade söömisest on paremal juhul väga tagasihoidlik, kirjutas Science Daily.

Vaatluse alla võeti aastatel 1992-2000 Euroopas 142 605 mehelt ja 335 873 naiselt kogutud terviseandmed. Uuringust osa võtnud elasid Taanis, Prantsusmaal, Saksamaal, Kreekas, Itaalias, Hollandis, Norras, Hispaanias, Rootsis ja Suurbritannias.

Inimesi küsitleti detailselt ka nende söömisharjumuste kohta. Kaheksa aastat hiljem oli 30 000 küsitletust diagnoositud vähk, mis andis teadlastele suure valimi esindusliku uurimistöö läbiviimiseks.

Teadlased leidsid väikese seose suure puu- ja juurviljade tarbimise ning väiksema vähki haigestumise vahel, kuid viimane ei pruugi siiski otseselt esimesest tuleneda.

Tervislikumalt toituvad inimesed olid ka füüsiliselt aktiivsemad, nende seas oli vähem suitsetajaid ja alkoholiga liialdajaid. Leiti, et puu- ja juurviljadest oli vähi ennetamisel kõige rohkem kasu alkoholi kuritarvitajatele, kuid sedagi vaid nende vähitüüpide puhul, kus alkohol ja suitsetamine on oluliseks riskiteguriks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles