Mida teha, kui stress võtab võimust?

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööstressi vastu aitavad mitmed lõõgastusvõtted.
Tööstressi vastu aitavad mitmed lõõgastusvõtted. Foto: SCANPIX

Pikka aega stressi teemadega tegelenud Tartu Ülikooli dotsent doktor Eda Merisalu annab nõu, kuidas stressiga toime tulla ja milliseid lõõgastusvõtteid selleks kasutada.

Merisalu sõnul jõuab kõige paremate tulemusteni, kui lõõgastusvõtteid regulaarselt kasutada. Nii tunneb keha need võtted kiiremini ära ja jõuab seeläbi parema tulemuseni.

Planeeri

  • Mõtle põhjalikult läbi oma isiklikud vajadused ja ametialased eesmärgid. Koosta pingerida Sulle kõige olulisematest asjadest elus. Seejärel asu koostama plaani oma vajaduste ja eesmärkide poole liikumiseks. Keskendu ka võimalikele takistustele. Mõtle, kuidas on võimalik neid ennetada või vajadusel uusi valikuid teha!
  • Kontrolli üle oma pingeline ajagraafik ja veendu, et sinna mahub lõunapaus ja regulaarsed puhkepausid.
  • Kui oled asutuse juht, siis ära häbene oma ettevõtmistesse kaasata ka kolleege. Loo selge visioon ja koonda meeskonnad, lastes igal töötajal tunda end olulisena ühiste tulemuste saavutamisel.
  • Märka ja tunnusta oma lähedast või kolleegi nii sageli, kui see on võimalik ja vajalik. Leia aega oma lähedase või kolleegi ärakuulamiseks. Aktsepteeri ka oma ülemust sellisena, nagu ta on. Ära kiusa oma kolleegi või ülemust!

Hinga

  • Ära kaota ka kõige kriitilisemal hetkel pead, võta aega analüüsiks ja tegutse paanikata. Ära kaota ka huumorimeelt – kui Sa seda suudad, ei ole kõik veel kadunud!
  • Pane tähele, kui katkendlikult ja pindmiselt toimub hingamine pingelises olukorras. Seepärast on soovitatav vähemalt korra päevas teha kümme minutit hingamisharjutusi, kas hommikutundidel tuulutatud ruumis, pargis või metsas jalutades. Tee seda näiteks kõndides, hingates iga 4–6 sammu pealt sisse ja sama pikalt välja, nii 5–6 korda järjest.
  • Tee regulaarselt jaheda vee protseduure. Suve lõppedes pikenda ujumisperioodi ja võimalusel või meeldivusel jätka talisuplusega. Käi suvehommikuti paljajalu ja naudi kastemärga rohtu, see karastab!

Hoia tervist

  • Korista oma töölaualt ära kohvipott ja asenda see naturaalse vitamiinijoogi või mineraalveega.
  • Mõtle läbi oma toitumisskeem: mida, millal ja kui palju sööd. Eelista puu- ja juurvilju.
  • Püüa võimalikult sageli välja puhata, et oleksid hommikul tõustes reibas. Tunne rõõmu tõusvast päiksest, kastepiiskadest ja kevadisest konnakrooksust tiigis.

Tähelepanu! Negatiivsed lõõgastusvõtted võivad aidata küll ajutiselt pingeid maandada, kuid ei tule tervisele kasuks. Alkoholi tarvitamine tekitab sõltuvust, koormab maksa ja kahjustab magu ja soolestikku. Sigaretisuitsus olevad mürgid kahjustavad nii kopse kui ka südant.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles