Suvi toob suvised tervisehädad

Tiina Kolk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Suvist helget elu võivad varjutada päikesepõletus, tuuletõmbusest tingitud liigesepõletik, villi hõõrutud kannad jms. Mida selliste aastast aastasse korduvate suviste tervisehädade leevendamiseks ette võtta, räägib kiirabiarst Mare Liiger.

Puhkajale meelepärasel suvel võib probleeme tekitada nii päike kui ka palavus, nendib doktor. Päikesepiste vältimiseks peaksid aasta-kahe vanused lapsed ja eakad õues kindlasti kerget peakatet kandma, sest muidu võib neil mõne tunni jooksul hakata kergemal juhul pea valutama, raskemal juhul esineda oksendamist ja isegi teadvusekaotust.

Päikesepõletus tekib kergesti siis, kui rannas puhub jahe tuul, mis takistab ohtu tajumast. «Paari-kolme tunni pärast muutub nahk punaseks ja läheb villi, samuti võib tõusta kõrge palavik,» räägib Liiger. «Palavikualandajad seda maha ei võta, selle asemel võiks tegutseda Švejki moodi ehk panna põletuseohvri märgade linade vahele. Ravimitest on põletuse leevendamiseks parim Burnshield, hapukoort või Panthenoli raisata pole mõtet.»

Kuumarabandused tabavad tavaliselt vererõhuhädadega vanaprouadest hobiaednikke, kes suunduvad varahommiku või hilisõhtu asemel just südapäeval leilisauna-sarnaseks muutunud õhuta kasvuhoonesse tööd rabama.

Autojuhtidel, kes sõidavad lauspäikeses kinniste akendega, aeglustub  reaktsioon ja higistamine põhjustab suurt vedelikukaotust. «Veepudel peab sooja ilmaga igal pool kaasas olema,» manitseb Liiger. «Mida palavamaks läheb, seda mõttekam on juua spordijooke. Inimesel hakkab paha mitte ainult vee-, vaid ka soolade puudusest, aga spordijoogid (ka mineraalveed) sisaldavad kaaliumi, naatriumi jm kasulikku.»

Nn konditsioneerikülmetus ohustab autojuhte, kontoritöötajaid jt, kes märja nahaga sisenevad salongi- või büroojahedusse. «Suvi on just mädase angiini aeg: kõrge palavikuga kaasneb terav kurguvalu,» räägib arst. «Kurku kuristades ja Neoangini neelates sellest jagu ei saa.

Haigus tuleb arsti määratud antibiootikumidega võimalikult ruttu välja ravida, vastasel juhul võivad tüsistustena tekkida neeruhädad, reuma või mõni muu tõbi. Väga kurnav võib olla ka konditsioneerist põhjustatud närvipõletik, roiete vahel piinavat valu on kõige lihtsam leevendada vastava plaastriga.»
Kõhuhädad hakkavad pihta juulis.

Sagedamini lastel, aga ka täiskasvanutel toob värskete köögiviljade-marjade söömine kaasa hoogkõhuvalud, mis aina kordudes muutuvad väga kurnavaks. Sooltekoolikat  vähendavad Espumisan ja Nospa  võiksid olla igas koduapteegis.

Sääsehammustuste jt allergiliste punnide teket saab ära hoida Mosquito Clickiga, mis on väga tänuväärne putukahammustuste esmaabi. «Kolm kuni viis klikki hammustuse peale ja seda punni ei tule,» kinnitab arst.

Lastega perede koduapteeki soovitab arst varuda piisavalt sidet ja plaastreid, sest mänguhoos või sportides marrastuse saanud põlvi ja küünarnukke tuleb tihti tohterdada. Esmalt puhastage vigastatud kohta jooksva veega, siis pange vajadusel peale Burnshieldi, plaasterdage ja siduge. Raskema traumaga peab minema arsti juurde.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles