Kas kuslapuuõie tee aitab viiruste vastu võidelda?

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hiina meditsiinis on väänduva kuslapuu õie teed kasutatud sajandijagu. Nüüd on aga teadlased avastanud taimes sisalduva molekuli, mis mõjutab otse A-tüüpi gripiviiruseid.

Uuringu viisid läbi Hiina Nanjingi ülikooli teadlased ja avaldati ajakirjas Cell Research, kirjutab Medical News Today.

Et Hiina meditsiinis on magusa lõhnaga kuslapuuteed A-tüüpi viiruse vastu juba ammu kasutatud, otsustasid teadlased selle toimet ka teaduslikult kontrollida.

Nad leidsid, et molekuli MIR2911 leidub väänduva kuslapuu õites isegi pärast keetmist. Nad andsid kuslapuuteed hiirtele ning näitasid, et MIR2911 surub gripiviiruse alla, mõjudes kahele geenile, mis on eluliselt olulised gripiviiruse paljunemiseks: need on geenid PB2 ja NS1.

Lisaks leidsid teadlased, et nii looduslik kui sünteetiline MIR2911 molekul kaitseb efektiivselt nn seagripi eest. Nad usuvad, et MIR2911 molekuli saaks kasutada n-ö viroloogilise penitsiliinina erinevate viiruste raviks – sarnaselt sellega, kuidas penitsiliini avastamine viis antiobiootikumide väljatöötamisele bakteriaalsete infektsioonide raviks.

Siiani on teadlased teinud katseid vaid hiirtega. Seega on vaja edasisi uuringuid, et teha kindlaks, kuidas molekul inimeste puhul toimib.

Ometi suutsid teadlased esmakordselt näidata, kuidas looduslik toimeaine mõjub otse viiruse vastu. MIR2911 molekulil ilmnes katsete käigus laia spektriga viirusevastane toime. Laia spektriga viirusevastased ravimid, mis toimivad erinevate viiruste vastu, on aga äärmiselt olulised võitlemaks aja jooksul muteeruvate viirustega.

Teadlaste sõnul töötab MIR2911 ka Ebola viiruse puhul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles