Eksperimentaalne teraapia parandab silmanägemist

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Värske töö annab mõista, et eksperimentaalne tüvirakkudel põhinev teraapia haigusest ja vananemisest tingitud nägemiskaotuse peletamiseks on ohutu ja piisavalt tõhus, et anda näiteks 75-aastasele maakula taandarengu all kannatavale karjakasvatajale uuesti võimalus hobuse selga ronida ja iseseisvalt ratsutada.

Kümne aasta eest teatasid Massachusettsi osariigis asuva ettevõtte Advanced Cell Therapy teadlased eesotsas Robert Lanzaga, et on suutnud sundida embrüonaalseid tüvirakke arenema võrkkesta pigmendi epiteelrakkudeks, mille olukorra halvenemine võib maakula degeneratsiooni korral viia inimeste pimedaks jäämiseni, vahendab ERRi teadusportaal.

Nägemise rööviva seisundi tõrjumiseks süstis Lanza töörühm 18 katsealuse ühte silma uusi tüvirakkudest kasvatatud võrkkesta rakke. Aasta pärast olid neist kümne silmanägemine olulisel määral paranenud. Keskmiselt suutsid patsiendid nägemisteravuse testis näha teraapia osaks saanud silmaga 12-15 lisatähte ja teise silmaga 2-4 uut tähte, mis vastab ligikaudu kolmerealisele paranemisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles