Arvutisõltlastest noored langevad kergesti masendusse

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Märkimisväärse osa ajast internetis veetvaid teismelisi ähvardab võrreldes mõõdukate arvutikasutajatega tervelt poolteist korda suurem risk masendusse langeda.

Uurija Lawrence Lami sõnul on internetis viis kuni kümme tundi päevas veetvad noored arvutist eemal viibides närvilised ja neil puudub huvi teistega suhtlemise vastu, vahendab meditsiiniuudiste portaal mu.ee.

Lami sõnul on eriti probleemsed need noored, kes viibivad internetis üle kümne tunni päevas. «Nad ei saa internetti kuidagi oma mõtetest välja ja muutuvad närviliseks juba pärast lühiajalist eemalviibimist,» rääkis Lam Reutersile.

Halvimal juhul ei taha nad enam sõpru näha, osaleda peresündmustel või veeta aega koos vanemate ja õdede-vendadega.

Uuringus osales umbes 1000 Hiina noort vanuses 13-18 aastat. Neist kellelgi ei tuvastatud masendust uuringu alguses. Üheksa kuud hiljem oli 84 haigestunud mõnda liiki masendusse. Lisaks tõdeti, et interneti liigkasutajad on poolteist korda haavatavamad kui mõõdukad tarbijad.


Masenduse põhjuseks võib olla näiteks une puudus ja online-mängudest tekkiv stress. Lami sõnul on tegemist esimese uuringuga, mis näitab, et interneti liigkasutamine tekitab masendust. Tema sõnul on üks varasem uurimus oletanud, et masendus hoopis tingib interneti liigkasutamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles