Uuring: antidepressant hoiab ära PMSi

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hinnanguliselt kuni 85 protsenti viljakas eas naistest kogeb oma igakuise menstruaaltsükli jooksul vähemalt ühte PMSi ehk premenstruaalse sündroomi sümptomit. Kahe uue uuringu järgi võib siin aga abi olla antidepressandi Prozaci võtmisest. 

PMS on kõige levinum kahekümnedates-neljakümnendates eluaastates naiste hulgas. Sagedamini esineb seda neil, kellel on vähemalt üks laps ning kelle perekonnas on esinenud depressiooni, sünnitusjärgset depressiooni või tujuhäireid, kirjutab Medical News Today.

PMSi sümptomid ilmnevad tavaliselt üks-kaks nädalat enne menstruatsiooni ning võivad hõlmata aknet, turses rindu, väsimust, ärevust, tujukõikumist, kergestiärrituvust ja suurenenud valutundlikkust. Tavaliselt sümptomid kaovad koos kuupuhastuse algusega. 

Kuigi PMSi täpsed põhjused ei ole teada, usuvad teadlased, et need sümptomid võivad olla tingitud suguhormooni progesterooni vähenenud tootmisest menstruaaltsükli lõpuosas. 

Kõnealused uuringud läbi viinud teadlased seletavad, et progesteroonitaseme langus toob endaga kaasa selle hormooni laguprodukti allopregnanolooni taseme languse. Allopregnanoloon toimib aga rahustina. 

Nii võibki PMS tähendada seda, et naine kogeb teatud määral allopregnanolooni puudusest tingitud võõrutusnähte. Kuid oma viimases uuringus leidsid teadlased, antidepressant fluoksetiin (Prozac) võib suurendada allopregnanolooni taset ajus ja ennetada seeläbi PMSi sümptomite teket.

Ajakirjades European Neuropsychopharmacology ja British Journal of Pharmacology avaldatud uuringu raames analüüsisid teadlased fluoksetiini mõju täiskasvanud emaste hiirte ajule. 

Nad leidsid, et antidepressant blokeeris allopregnanolooni deaktiveeriva ensüümi nimega 5α-dihüdroprogesteroon. Kui madalas annuses fluoksetiini anti rottidele enne premenstruaalse perioodi algust, suurendas ta allopregnanolooni taset nende ajus ja peatas PMSi-laadsete sümptomite tekke.

Samuti leidsid teadlased, et antidepressant vähendas stressi ja hirmureaktsioonidega seotud aktiivsust ajus, mida esineb sageli samuti kuupuhastuse eel.

Märkimisväärne on ka see, et ravimi PMSi leevendav toime ilmnes juba mõne tunni jooksul pärast selle manustamist. Depressiooni puhul võtab aga selle toimima hakkamine tavaliselt kaks-kolm nädalat. 

Teadlased kinnitasid, et fluoksetiinil on samasugune 5α-dihüdroprogesterooni blokeeriv toime ka inimese aju puhul. 

Teadlaste sõnul võib nende uuringutest järeldada, et fluoksetiini saaks edukalt kasutada PMSi leevendamiseks ning ka sünnitusjärgse depressiooni ravis. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles