Söögiisu vähendamise saladus

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Raamatu The Bulletproof Diet autori Dave Asprey sõnul on isude kontrollimisel ja kaalust allavõtmisel kõige olulisem süüa õigeid toite ning õpetada oma aju rämpstoitu täielikult ignoreerima.

«Ma olen jõudnud selleni, kui keegi võib panna laua peale minu nina alla rämpstoitu ja mul ei teki isu seda süüa,» ütles ta Womenshealthmag’ile.

«Minu aju lihtsalt märkab, et laua peal on midagi, mis ei ole toit, justkui see oleks näiteks paber või lilleseade. Kuid kui lauale pannakse suitsutatud lõhet või rohusöödaga toidetud looma liha või köögiviljad ja guacamole, tekib mu ajul selle vastu kohe huvi! Ning 136-kilose ülekaalulise mehe kohta, kes on võtnud alla 45 kilo, annab selline toit mulle suure rahulduse!»

Isude kontrolli all hoidmisel on Asprey sõnul abiks ikka see, mida me sööme. «Tervislikud rasvad, eriti küllastunud rasvad nagu naturaalne või või kookosõli, vähendavad oluliselt näljatunnet,» ütles ta. «Kui tunned eriti suurt nälga, tahab su keha kütet ja kui sa talle seda ei anna, teeb see hormoonide töö vähem tõhusaks. Nii et näljatunde tekkides peaksid endalt küsima, mida sa oled viimase nelja tunni jooksul söönud. Suure tõenäosusega on äkiliste isude põhjuseks vale toidu söömine.»

Õigeid toite süües vähendad aga isu rämpstoidu järele.

Asprey märkis, et oluline on teha vahet tõelise nälja ja isude vahel. «Probleem on selles, et enamik inimesi ei tea, mis toidud põhjustavad põletikku ja isusid, nii et nad võtavad kaalus juurde, mis suurendab aga veelgi nii põletikku kehas kui ka isusid.»

Pidev näljatunne, mis pole seotud tegeliku näljaga, on Asprey sõnul selle pärast väga kahjulik, et see viib ka hormoonid tasakaalust välja.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles