Ameerikas puhkenud uus epideemia röövib elusid

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ameerika terviseametnike teatel on riiki tabanud epideemiaks kasvanud gripilaine, mille muteerunud tüvi on võtnud teiste hulgas juba 15 lapse elu.

USA haiguste ennetus- ja ravikeskuse teatel on eri Ameerika linnades kopsupõletikku ja viiruslikku külmetushaigusesse surnud juba üle 122 inimese, mis on sellega ületanud tavalise hooajalise surmajuhtumite arvu ning muutunud omamoodi epideemiaks, vahendab Austraalia uudisteportaal news.com.au.

Osariikidest, kust kõrge grippi haigestumise kohta teateid tulnud, on surmajuhtude arv kasvanud viimaste päevadega 13-lt 22-le.

Põhjus, miks selline puhang on toimunud, seisneb selles, et tänavu leviv viirus H3N2 on muteerunud ja vähendab seega eelnevalt varutud vaktsiini toimet.

Möödunud aastal oli vaktsiin toimiv 55 protsendil juhtudest, tänavu on viiruse muteerumise tõttu vaktsiini toime drastiliselt langenud.

17-aastane Shannon Zwanziger on üks viirusnakkuse ohver, kes USAs selle kuu algul suri. Detsembri algul palaviku ja kurguvaluga haigestunud Shannoni süda seiskus pärast nädalapikkust haigusperioodi.

Tüdruku isa Terry Zwanzigeri sõnul kartis ühel hetkel, et Shannonil pole lihtsalt tavaline gripp, kuid selleks hetkeks oli juba hilja.

«Ravisime nagu grippi ikka – köhasiirupi ja iiveldusvastaste ravimitega. 48 tundi hiljem Shannon suri,» rääkis isa.

Zwanzigeri sõnul päästnuks tüdruku see, kui arstid oleks teinud tavalise veretesti, et tuvastada tema vereringes surmav kogus kaaliumi ja veevaesus, mis ühtlasi märgiti hiljemalt tüdruku surma põhjuseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles