Koolmeistrid hoiatavad täide eest

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuressaare pedagoogid paluvad lastevanematel kodudes üle kontrollida oma võsukeste juuksed, kuna liikvel on peatäid, kirjutab Meie Maa.

Kuressaare linnaarsti Juri Zabellevitši sõnul on täid praktiliselt igasügisene nähtus ainsa vahega aastate lõikes – kord on parasiite liikvel rohkem, kord vähem.

Tohter rõhutas, et lapsevanemail pole siinkohal muretsemiseks ega paanikaks mingit põhjust. «See on täiesti tavaline, et täitõve puhang saab alguse just pärast suve, mil lapsed taas kollektiividesse kogunevad. Teinekord piisab vaid ühest lapsest, kui nakatub praktiliselt terve klass,» märkis ta.

Derma.ee kirjutab, et peatäi (Pediculus capitis) on paljale silmale nähtav parasiit, mis elab ainult inimese peas ja toitub verest, mida läbi peanaha imeb.

Raviks tuleb kasutada spetsiaalselt apteegist saadavaid täide hävitamiseks mõeldud ravimeid (permetriin), mis hävitavad nii täid kui täi munad. Pärast ravimi mahaloputamist kammige kindlasti niisked juuksed läbi peenepiilise täikammiga, et eemaldada surnud täid ja nende munad.

Kindlasti on vaja pesta ka haige riideesemeid (mütsid, sallid, kraega riided) ja voodipesu (60 kraadi juures) ning puhastada harjad-kammid. Riideesemete puhastamiseks on sobiv samuti kasutada permetriini sisaldavat peamääret, juuksekummid on aga soovitatav minema visata.

 


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles