Merilind tervishoiuanalüüsist: kahjuks on senised uuringud jäänud tolmu koguma

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Perearst ja Eesti Tervise Fondi juhataja Eero Merilind ütles Meditsiiniuudistele haigekassa tellimusel valminud Eesti tervishoiusüsteemi analüüsi kommenteerides, et kahjuks on varasemad sarnased uuringud ja seisukohad Eestis riiulitele tolmu koguma jäänud ning reaalses elus ei ole midagi eriti muutunud.

«Peremeditsiin vaevleb ikkagi personali- ja rahapuuduses ning tervishoiusüsteem on ikka aktiivravi poole kaldu,» märkis Merilind.

Arst avaldas arvamust, et ärimudelil põhinev tervishoid saab töötada ainult nii, et rahastamine käib läbi patsiendi.

«Tervishoiuteenuse osutaja põhine rahastamine on minu meelest jooksnud ummikusse – haiglate võrgustumine, massivõidurelvastumine, turgude ümber jaotamine administratiivsel teel ei ole enam turumajandus, vaid administratiivne riigikapitalism.

Kui kaaluda, kas oleks veel võimalusi, kuidas tervishoidu korraldada, siis olen rääkinud mitmete tervise- ja ravikindlustussüsteemi loomise juures olnud inimestega ning nende soovitus on olnud, et tervishoidu tuleb vaadelda tervikuna ning korraldada ja muuta kõiki osapooli kaasates. On täiesti arusaadav, et alarahastatud ja vähese inimestega esmatasandi arstiabi suunab inimesed abi otsima EMO osakondadesse ja kiirabisüsteemi.

Patsiendi nimel konkureerimine sunnib tervishoiuasutusi varjama ja peitma oma järjekordade pikkusi ning pikad eriarsti järjekorrad loovad olukorra, kus haiglasse satuvad «kallimad» haiged, mis on jälle kellelegi kasulik.

Kas tervishoiusüsteem peaks olema avalik teenus (nagu koolid, lasteaiad), kõikidele võrdselt tagatud (nii maal kui linnas), vastava väljaõppe ja keeleoskusega spetsialistidega – need on küsimused, millele vastuseid ootame uuelt terviseministrilt.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles