Lihtne viis, kuidas neerukivide teket ära hoida

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neerukivid võivad tekitada ebamugavusi, näiteks panna kõhu valutama.
Neerukivid võivad tekitada ebamugavusi, näiteks panna kõhu valutama. Foto: Panther Media

Värskelt avaldatud uuringust selgus, et piisavalt vett juues saab ära hoida neerukivide teket.

«Analüüsid näitavad, et veejoomine on efektiivne viis vähendada võimalust neerukivide tekkimiseks,» rääkis juhtiv teadlane Kerry Willis National Kidney Foundationist, kirjutab väljaanne newsmax.com.

Tema sõnul tekitavad neerukivid ebamugavust ning need võivad soodustada ka neeruhaiguste teket, seetõttu on uuringust selgunud teadmised olulised.

Hiljuti avaldatud teadustöö analüüsis ka üheksat varasemat teadustööd ning selles uuringus osales ligi 274 000 inimest, kellest enam kui 550-l olid neerukivid.

Uuringu kokkuvõttest selgus, et päevas 2 kuni 2,5 liitrit uriini tootnud inimestel oli ligi poole võrra väiksem tõenäosus neerukivide tekkeks, kui vähem uriini tootnud inimestel. Uurijate sõnul tuleb selle uriini koguse toomiseks juua iga päev 8 kuni 10 klaasitäit vett.

Suures koguses veejoomine aitab muuta uriini vähem kontsentreerituks, seega asub seal vähem jääkaineid. Sage urineerimine tähendab, et kive tekitavatel mineraalidel on väiksem võimalus neerudes ja kuseteedes ladestuda, selgitasid teadlased.  

Uuringut tutvustati eelmisel neljapäeval National Kidney Foundationi kohtumisel Dallases.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles