Migreeni ja «hiirekäe» vahel leiti seos

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti ettevõtted ei panusta piisavalt, et töötajatele arvuti kasutamist õpetada.
Eesti ettevõtted ei panusta piisavalt, et töötajatele arvuti kasutamist õpetada. Foto: SCANPIX

Uue uuringu kohaselt suurendab karpaal- ehk randmekanali sündroom ehk nn. hiirekäsi migreenide riski, migreenide esinemine suurendab aga omakorda karpaalkanali sündroomi tõenäosust.

Dallases asuva Texase ülikooli meditsiinikeskuse arst Huay-Zong Law ja tema kolleegid nentisid, et ehkki tegemist on esimese uuringuga, mis näitab seost karpaalkanali sündroomi ja migreeni vahel, ei ole see seos veel selge. Neid kahte seisundit võib teadlaste sõnul siduda mõni neuroloogiline riskifaktor, kirjutab Web MD.

Teadlased analüüsisid ligi 26 000 terviseuuringus osalenud ameeriklase andmeid. Umbes 16 protsenti neist oli viimase kolme kuu jooksul kannatanud migreeni all ning ligi neljal protsendil oli viimase aasta jooksul esinenud karpaalkanali sündroomi.

Karpaalkanali sündroomi sümptomite hulka kuulus mediaannärvile avaldatud survest tingitud käe tundetus ja nõrkus. Migreenide näol on aga tegemist korduvate pulsseerivate peavaludega, millega võib kaasneda ka valgus- ja helitundlikkus, iiveldus ja oksendamine.

Uuringust selgus, et 34 protsendil karpaalkanali sündroomiga inimestest esines migreene. Teadlaste sõnul tõstis karpaalkanali sündroom migreenide esinemise tõenäosust tervelt 2,6 korda.

Ning migreeni all kannatavate inimeste hulgas esines karpaalkanali sündroomi omakorda 2,7  korda sagedamini kui ilma migreenita inimeste hulgas.

Teadlased leidsid samuti, et migreenil ja nn. hiirekäel oli ühiseid riskifaktoreid, nagu rasvumine, diabeet, suitsetamine ja naissugu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles