Eesti elanike ülekaalulisuse põhjused: peidetud suhkur ja rasv

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Tervise Arengu Instituudi (TAI) seire ja hindamise osakonna juhataja Eha Nurga hinnangul on Eesti inimeste ülekaalulisuse põhjuseks mugav elustiil ning paljuski ka peidetud suhkur ja rasv toidus.  

Sel nädalal avaldas rahvusvaheline uuringufirma küsitluse tulemused, mille kohaselt peab 57 protsenti eestimaalastest end ülekaaluliseks; Eesti täiskasvanud rahvastiku tervisekäitumise uuring kinnitab aga, et 52 protsenti meie täisealistest inimestest on mitte vaid enda hinnangul, vaid tõesti ülekaalulised, kirjutab ERRi teadusportaal.

Eha Nurk märkis, et meie elu on tehtud väga mugavaks: lapsevanemad toovad ja viivad lapsi autoga kooli ja koju või huviringi ehk panevad kogu logistika paika selliselt, mis võtab lastelt iseseisva liikumise võimaluse.

Vähesele liikumisele lisab oma panuse tema sõnul ka toit – toiduvalik poodides tervikuna on kasvanud, kuid see on suurenenud ka energiarikaste ja kehakaalu tõstvate toiduainete osas.

Nurk tõi välja magustatud jogurtid ja kohupiimad ning kõrge rasvasisaldusega grill-lihad ja vorstikesed: näiteks 400-grammises maitsestatud jogurtis on keskmiselt 12 lusikatäit suhkrut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles