Kogu tõde juhuseksist Eestis

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tervise Arengu Instituudi (TAI) möödunud aastal läbi viidud Eesti täiskasvanud rahvastiku tervisekäitumise uuringu järgi on viimase aasta jooksul juhupartneriga seksuaalvahekorras olnud umbes iga viies eestimaalane.

Aastate lõikes ei ole juhuseksi harrastajate osakaal kuigi palju muutunud, kuid mõnevõrra kasvanud on see naiste hulgas.

Andmetest paistab silma, et juhuseksi harrastajaid on rohkem madala haridustasemega inimeste hulgas – see kehtib nii naiste kui meeste puhul, kuid alg- või põhiharidusega ning kõrgharidusega meeste vahel on vahe lausa kahekordne.

Samuti on juhuseksi harrastajaid rohkem mitte-eestlaste kui eestlaste hulgas ning elupiirkondadest paistab kõige rohkem silma Kirde-Eesti.

Kui uuringus osalejate käest küsiti kondoomi kasutamise kohta viimase 12 kuu jooksul juhupartneriga seksuaalvahekorras olles, siis selgus, et ligi pool ehk 46 protsenti inimestest ei kasuta seda mitte kunagi. Kondoomi mittekasutajate osakaal tõusis nii meeste kui naiste puhul selgelt vanuse tõustes. Näiteks 16-24-aastastest noormeestest kasutas juhuvahekorras alati kondoomi tervelt 55 protsenti, sama vanadest neidudest 50 protsenti, keskikka jõudes kahanes aga vastav osakaal 16-26 protsendini.

Kõrgharidusega inimeste hulgas oli kõige vähem neid, kes juhuvahekorras olles mitte kunagi kondoomi ei kasutanud. Elupiirkondadest oli selliseid inimesi kõige rohkem Kirde-Eestis, mitte-eestlaste hulgas oluliselt rohkem kui eestlaste hulgas, madalama sissetulekuga inimeste hulgas oluliselt rohkem kui kõrgema sissetulekuga inimeste hulgas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles