Kui palju sisaldavad hambapastad vähki tekitavat titaanvalget?

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hambapasta.
Hambapasta. Foto: Sille Annuk

Mirjam-Kim Rääbis Tallinna inglise kolledžist uuris riiklikule õpilastööde konkursile esitatud töös, kui palju sisaldavad erinevad hambapastad kantserogeenset ehk vähkitekitavat titaan(IV)oksiidi, mida lisatakse muu hulgas ka paberile ja toiduvärvidele valget värvi andva pigmendina.

Sageli panevad inimesed reklaamidest ajendatult hambaharjale liiga suure koguse pastat, samas ei ole enamasti hambapasta pakendil kirjas, kui palju see sisaldab titaan(IV)oksiidi, kirjutab ERRi teadusportaal.

Mirjam-Kim Rääbis mõõtis röntgenfluorestsentsanalüüsi kasutades titaan(IV)oksiidi sisaldust R.O.C.S., Blend-a-med, Parodontax, Sensodyne, Colgate ja Elgydium brändide hambapastades ning tulemused näitasid, et kõige rohkem titaan(IV)oksiidi sisaldas Elgydium White hambapasta  (1,44 protsenti) ja kõige vähem Parodontax (0,00167 protsenti).

Kolmes hambapastas – Sensodyne (1,09 protsenti), Colgate (1,25 protsenti) ja Elgydium Whitening (1,44 protsenti) ületas titaan(IV)oksiidi massiprotsent Ameerika Ühendriikide toidu- ja ravimiameti lubatud üheprotsendilise piirmäära, mis kehtib küll toiduvärvide, mitte hambapasta kohta.

Samas võrdles töö autor aine massiprotsenti hambapastades rottide peal tehtud ja vähiohtu näidanud katse tulemustega ning leidis, et titaan(IV)oksiidi on hambapastades liiga vähe, et avaldada inimestele kahjulikku mõju.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles