Multiresistentsed bakterid muutuvad igapäevaseks

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bakter.
Bakter. Foto: SCANPIX

Kui multiresistentsete bakterite vastu ei suudeta paremini võidelda, võib aastal 2050 nende tõttu kogu maailmas surra kümme miljonit inimest.

Statistika on armutu – 2011. aastal oli Soomes umbes 2400 multiresistentsetest bakteritest tingitud nakkusjuhtu ja 80 surma. Euroopa Liidus on taolisi surmasid igal aastal 25 000 ja üleliigseid haiglapäevi 2,5 miljonit, vahendab Meditsiiniuudised.

ESCMIDi hinnangul sureb Euroopas 2025. aastal multiresistentsete bakterite tõttu miljon inimest.

«Me vajame antibiootikumide kasutuse regulatsiooni, sest suur osa nii haiglas kui ka ambulatoorselt määratud antibiootikumidest on kasutud või valesti doseeritud,» ütles HUSi sise- ja infektsioonhaiguste arst Mari Kanerva Mediareenas.

Turu ülikooli bakterioloogiaprofessor Jaana Vuopio meelest ei mõisteta siiani, kui suur oht on ravimiresistentsed bakterid.

«Suurbritannia valitsus ja Wellcome Trust avalikustasid eelmisel aastal raporti, mille kohaselt sureb maailmas 2050. aastal kümme miljonit inimest ravimresistentsetest bakteritest tingitud infektsioonide tõttu, kui neid ei suudeta tõrjuda,»  ütles Vuopio. Võrdluseks – näiteks vähki sureb samal ajal 8,2 miljonit inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles