Peavalu puhul saab abi psühhoteraapiast

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peavalu võib segada igapäevaelu.
Peavalu võib segada igapäevaelu. Foto: Panther Media/Scanpix

Peavalu all kannatajad ei tule kohe selle peale, et sageli võib leevendust leida psühhoteraapiast, mis aitab elukvaliteeti oluliselt parandada.

«Minu juures käivad patsiendid nii pingepeavalu kui migreeniga. Lisaks tulevad need patsiendid, kellel on mingi muu somaatiline või psüühiline häire, millega kaasnevad peavalud,» selgitas Tartu ülikooli kliinikumi psühhiaatriakliiniku arst-õppejõud, psühhiaater ja TST Centrumi psühhoterapeut dr Roman Balõtšev kliinik.ee’le.

Dr Balõtševi patsientidel on tihti lisaks peavaludele juba tekkinud ka muud probleemid – näiteks meeleolu alanemine, ärevushäired, unehäired, kehakaalu muutused, keskendumisraskused.

«Psühhoteraapia on üks raviviis, mille puhul organismi mõjutatakse psüühika või psüühiliste protsesside kaudu. Selline protsess on suunatud inimeste probleemide (kas siis isiklike, sotsiaalsete või emotsionaalsete) lahendamisele,» rääkis arst sellest, kuidas saab psühhoteraapia peavalude korral abiks olla.

Kuidas aga aru saada, et peavalu on tegelikult muu probleemi väljendus? «Kui peavalu muud sümptomid välja lülitatakse, siis võibki olla tegemist psüühilistest teguritest tingitud peavaluga ja patsiendi võiks suunata psühhiaatri või psühhoterapeudi juurde. Samas kui peavalu sümptomid on teada, võib psühhoteraapia olla elukvaliteedi parandamiseks esmavalik,» ütles ta.

Eesti Peavalu Selts korraldab 9. mail peavalu teemalise loengupäeva, kuhu on tervisehuvilised oodatud loenguid kuulama ning arstidele küsimusi esitama. Üritus toimub Narva kultuurimajas algusega kell 11 ja on kõigile tasuta. Loengud on vene keeles. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles