Probiootikumid võivad leevendada allergiat

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allergia.
Allergia. Foto: Ergo Kuld / Postimees

Niinimetatud sõbralikud bakterid, mida tuntakse probiootikumidena, võivad uue uuringu järgi leevendada heinapalaviku sümptomeid.

Mõned teadlased arvavad, et allergiate esinemissageduse tõus on seotud soolestikubakterite puudusega, mis tuleneb omakorda üha puhtamatest elamistingimustest, kirjutab Web MD.

Selle teooria kohaselt paneb ülipuhastes tingimustes elamine immuunsüsteemi üle reageerima ka täiesti kahjututele allergeenidele, kuna ta pole mikroobidega harjunud.

Vanderbilti ülikooli meditsiinikeskuse teadlased võtsid vaatluse alla 23 varasemat uuringut, mis hõlmasid kokku 1919 inimest. Teadlaste sõnul näitas neist uuringutest 17, et hooajaliste allergiatega inimestel, kes võtsid probiootikume, olid allergiasümptomid vähem väljendunud ning üldine elukvaliteet parem kui neil, kes said probiootikumide asemel platseebot.

Kuus uuringut näitasid, et probiootikumid ei leevendanud nn. heinapalaviku sümptomeid.

Probiootikumid on elusmikroobid, mis võivad suurendada kasulike bakterite hulka soolestikus.

Teadlaste sõnul ei saa antud uuringu põhjal siiski põhjapanevaid järeldusi teha, sest nende vaadeldud uuringutes oli kasutatud erinevaid probiootikume ja erinevaid uuringugruppe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles