Arstid soovivad üleravimisele piiri panna

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimid
Ravimid Foto: Toomas Huik / Postimees

Juhtivad arstid on algatanud suure kampaania, et lõpetada patsientide selline üleravimine, millest ei ole kasu ja mis võib patsiendile isegi kahjulik olla.

British Medical Journali artiklis kirjutavad nad, et end survestatuna tundvad arstid määravad mõnele patsiendile tarbetuid tablette või analüüse, vahendab meditsiiniuudiste portaal Med24.ee.

Nad väidavad, et patsientidel peab olema võimalik arutada, kas nende raviks sobib mõni lihtsam ja ohutum võimalus. Samas hoiatavad eksperdid, et ravi ei tohi arstiga nõu pidamata muuta.

USAs ja Kanadas hiljuti välja töötatud algatuse Choosing Wisely (Tark valik – www.choosingwisely.org) eesmärk on viia arstide tegevus vastavusse parimate tavadega.

Selleks püütakse neid panna lõpetama mitmesuguseid sekkumisi, mida teadus ei toeta, mis ei ole ohutud ega tegelikult vajalikud, sh sekkumisi, mille puhul korratakse analüüse või protseduure.

Nende sekkumiste hulka võivad kuuluda:

  • kerge depressiooni ravimine tablettidega,
  • liiga sagedad rutiinsed ja tarbetud vereanalüüsid,
  • pisut kõrge vererõhu ravimine ravimitega.

Academy of Medical Royal Colleges’i (AoMRC) arvates on üha enam tõendeid, et arstidele visiidi ajal avaldatud surve «midagi teha» on viinud mõnikord selleni, et patsiendid saavad ravi, millest on vähe kasu või ei ole üldse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles