Igapäevasest kaalunumbri ülesmärkimisest võib olla abi

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kaalu langetamiseks ja üleliigsete kilode vältimiseks leidub lihtne ning mõjus abinõu: astuda iga päev kaalule ja panna tulemus kirja.

Ajakirjas Journal of Obesity hiljuti ilmunud kaks aastat kestnud Cornelli ülikooli uuringus leiti, et enese sage kaalumine ja tulemuste ülestähendamine graafikusse aitab kaalu langetada ning kaalutõusu vältida, seda eriti meeste puhul, vahendab kliinik.ee.

Uuringus osalejad, kes võtsid programmi esimesel aastal kaalust alla, suutsid kaotatud kilosid kogu teise aasta jooksul vältida. See on tähtis, sest uuringute kohaselt tuleb aasta jooksul tagasi umbes 40 protsenti mis tahes dieedi käigus kaotatud kaalust ja viie aasta möödudes peaaegu kõik varem langetatud kilod.

167 uuringus osalejat jaotati juhuslikkuse alusel sekkumisrühma ja kontrollrühma. Sekkumisrühma inimestele tehti kõigepealt ülesandeks kaalu ühe protsendi võrra langetada ja seda võisid nad teha enda valitud moel.

«Teil on tarvis vaid vannitoakaalu ja Exceli tabelit või tükikest millimeeterpaberit,» ütles Cornelli toitumis- ja psühholoogiaõppejõud ning uurimistöö vanemautor David Levitsky.

«Kuivõrd me neile ettekirjutusi ei teinud, leidis igaüks ise viisi, kuidas kehakaalu langetada. Nad vähendasid toiduportsjoneid, lõpetasid näksimise või jätsid toidukorra vahele,» sõnas Levitsky. Kehakaalust ühe protsendi kaotamiseks on enamikul inimestest tarvis ühe kuni kahe nädala jooksul vähendada päevast kaloritarbimist vaid 150 kilokalori võrra.

Kui nad olid suutnud saavutatud kehakaalu kümme päeva hoida, anti programmi käigus uus siht kaalu veel ühe protsendi võrra langetada jne. Eesmärk oli kaotada keha algmassist kokku kümme protsenti.

Ometigi olid meeste ja naiste tulemused oluliselt erinevad. Naised võtsid kaalust alla, kuid tunduvalt vähem kui mehed.

Kokkuvõttes usuvad teadlased, et kaalule astumine ja kehakaalu üleskirjutamine süvendab teatud liiki käitumist, näiteks piirab söömist, ja tugevdab teist liiki käitumist, näiteks soovitud kehakaalu säilitamiseks jalutama minekut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles