Mida teeb Coca-Cola organismiga tunni aja jooksul?

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolajoogid paiskavad tervisenäitajad segamini.
Koolajoogid paiskavad tervisenäitajad segamini. Foto: SCANPIX

Armastatud koolajook avaldab kehale üllatavalt suurt mõju kohe pärast joomist.

Austraalia farmatseut otsustas kaardistada tervisenäitajate kõikumised, mida Coca-Cola vahetult pärast tarbimist põhjustab, vahendab news.com.au.

Esimesed kümme minutit

Inimene on tarbinud kümme teelusikatäit suhkrut, mis moodustab 100% soovitavast päevasest kogusest. Jook on tegelikult nii magus, et tekitaks iiveldust, kui poleks lisatud fosforhapet ja happesuse regulaatoreid.

20 minuti pärast

Veresuhkrutase on järsult tõusnud, sest keha toodab suures koguses insuliini. Maks reageerib sellele, hakates suhkrut rasvaks töötlema.

40 minuti pärast

Kogu joogis sisaldunud kofeiin on verre imendunud. Pupillid suurenevad, vererõhk tõuseb ning maks paiskab jätkuvalt suhkrut vereringesse. Teatud ajuretseptorid on blokeeritud, vältimaks pearinglust ja unisust.

45 minuti pärast

Dopamiini ehk õnnehormooni tootmine kehas on suurenenud, mis stimuleerib ajus naudingut esilekutsuvaid piirkondi. Heroiin mõjub samamoodi.

60 minuti pärast

Kofeiini diureetilised omadused pääsevad esile ning tekib vajadus tualetti minna. Mõnus sumin ja nauding vaibuvad ning tekib veresuhkru madalseis, mis paneb uut annust tahtma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles