Fond tagab kahele inimesele 20 000-eurose leukeemiaravi

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krooniline lümfotsüütleukeemia on sagedaseim vere kasvajaline haigus täiskasvanutel.
Krooniline lümfotsüütleukeemia on sagedaseim vere kasvajaline haigus täiskasvanutel. Foto: SCANPIX

Sel nädalal ulatas vähiravifond «Kingitud elu» viimase õlekõrre kahele leukeemiahaigele, aidates neil soetada kalli ravimi Imbruvica (ibrutiniib). Samuti jätkab fond noore 36-aastase emakakaelavähki põdeva naise eduka ravi toetamist.

Tallinna lähistel elava ja peatselt 60. juubelit tähistava naise jaoks on leukeemiaravim Imbruvica viimane võimalus elada. Invaliidsuspensionärist naise kolmekuuline ravikuur maksab ligi 20 000 eurot ning haigekassa ei korva sellest sentigi. Naine ise katab oma ravikuludest neljandiku, ülejäänuga toetab vähiravifond «Kingitud elu».

Nelja lapse ema ja ühe vanaema räägib, et verevähk avastati tal viis aastat tagasi rutiinse vereanalüüsi käigus. Pärast aastaid kestnud ravi tõstsid arstid tänavu kevadel alistumise märgiks käed: proovitud oli kõike, mis võimalik.

«Kui arst teatas, et on veel üks ravim, mis võib aidata, ning ütles selle hinna, siis lõi see pahviks. Fondi abi tähendab mulle väga palju, mul poleks endal kusagilt sellist raha võtta,» räägib ta.

Imbruvica ravikuuri saab tänu «Kingitud elu» fondile ka Tallinnas elav 65-aastane mees, kes põeb lümfoidset leukeemiat. Abikaasaga pensionipõlve veetev mees ütleb, et on kõikidele fondi annetajatele väga tänulik selle kingituse eest.

Imbruvica tootja Janssen-Cilagi esindaja tegi tänavu juunis taotluse ravimi lisamiseks haigekassa soodusravimite loetellu. Praegu menetleb seda küsimust ravimiamet, seejärel arutab asja haigekassas ning lõpliku otsuse teeb ravimikomisjon. Kuid patsiendid ei kannata hädavajaliku raviga oodata. Sama ravimi aitas fond juulis soetada ka ühele 66-aastasele mehele.

Juunis toetas fond 36-aastast emakakaelavähki põdevat Nataljat ravimi Avastini soetamisel. Ravim mõjus naisele hästi, mistõttu aitab fond tal nüüd kätte saada veel kaks ravikuuri. Fond panustab Natalja tervisesse üle 3000 euro, naine ise lisab omalt poolt 100 eurot.

«Mul läheb tänu ravile normaalselt. Ei tohi usku kaotada endasse, Jumalasse ja muidugi arstidesse. Teie toetus tähendab väga palju, arstid olid tulemusega väga rahul ilma selle ravita oleks tulemus teistsugune,» ütleb Natalja.

«Iga euro meie fondis lisab kellelegi elupäevi. Tänan iga fondile laekunud euro eest ning kutsun kõiki inimesi tegema endale jõukohast annetust, et vähiga võitlevatel eestimaalastel oleks täisväärtuslik elu oma lähedaste keskel,» ütles vähiravifondi juhataja Toivo Tänavsuu.

2015. aastal on vähiravifond «Kingitud elu» kogunud annetustena kokku üle 300 000 euro ning toetanud enam rohkem kui 35 eestimaalast.

SA Hille Tänavsuu Vähiravifond «Kingitud Elu» (www.kingitudelu.ee) on asutatud 5. veebruaril 2014 Hille ja Toivo Tänavsuu ning Janek Mäggi poolt. Fond hüvitab annetustest kogunevate võimaluste piires nende patsientide raviarveid, kelle ravimeid Eesti Haigekassa ei kompenseeri. Raha tuleb sihtasutusele tehtud annetustest. Fondi nõukokku, mis otsustab kas ja keda toetatakse, kuuluvad onkoloogid dr Peeter Padrik, dr Hele Everaus, dr Kristiina Ojamaa, dr Kadri Putnik ja tervise arengu instituudi direktor Maris Jesse, näitleja ja psühholoog Rita Rätsepp ja suhtekorraldaja Janek Mäggi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles